Lepsze niż kultowy batonik, ciasto bez pieczenia "Grzesiek"
Lubicie kultowe orzechowe wafelki Grzesiek? Wykorzystajcie je do zrobienia prostego, lecz efektownego ciasta bez pieczenia. Masa z serka mascarpone i śmietany z dodatkiem chrupiących wafli spodoba się każdemu, kto lubi słodkości.
Ciasta bez pieczenia potrafią zachwycić smakiem i wyglądem. Nawet prosty smakołyk oblany owocową galaretką czy śmietanowiec skuszą niejednego. Deser Grzesiek jest równie apetyczny, a przy tym delikatnie chrupiący. Wszystko za sprawą pokruszonych wafelków, które dodajemy do kremu. Spróbujcie, go koniecznie.
Przepis na smakowite ciasto bez pieczenia „Grzesiek”
Składniki:
300 g herbatników kakaowych
5 wafelków Grzesiek bez czekolady o masie 48 g
600 ml schłodzonej śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
dżem porzeczkowy
Przygotowanie:
Dno blachy o wymiarach 25 cm x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na nim kładziemy warstwę herbatników. Smarujemy je dżemem. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Pod koniec miksowania dodajemy serek mascarpone. Cztery z pięciu wafelków kruszymy i wsypujemy do masy. Połowę uzyskanego w ten sposób kremu wykładamy na posmarowane herbatniki.
Układamy kolejną warstwę ciastek i przykrywamy ją pozostałą porcją śmietanowej masy. Wierzch posypujmy ostatnim pokruszonym wafelkiem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Herbatniki zmiękną i połączą się z pozostałymi elementami deseru.
Wskazówka: jeśli nie lubicie dżemu porzeczkowego, możecie go zastąpić innym, dobrze komponującym się ze smakiem orzechów i czekolady owocowym przetworem. Smaczny będzie np. wiśniowy czy truskawkowy.
Źródło zdjęcia: canva/librakv
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Zachwycająco wilgotne ciasto czekoladowe z tajnym składnikiem
Karkówka pieczona w rękawie w niezwykle intensywnej marynacie
Niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem
Źródło: obzarciuch