Smakosze.pl Przepisy Ciasto bez pieczenia lekkie jak puch, słodkie jak marzenie. Chmurka to deser cudów
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Ciasto bez pieczenia lekkie jak puch, słodkie jak marzenie. Chmurka to deser cudów

19 października 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Osobiście nie przepadam za przygotowywaniem ciast. Zdecydowanie więcej przyjemności sprawia mi gotowanie wytrawnych potraw. Czasami jednak najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Wtedy sięgam po przepis na ciasto bez pieczenia — oszczędzam czas oraz siły, a efekt wychodzi cudownie pyszny.

Szybkie ciasto bez pieczenia

Nic nie smakuje tak dobrze, jak deser po sutym obiedzie. Moje siły skupiam jednak na daniu głównym, słodki finisz często pomijam. W rzadkie dni kiedy jednak chce się “zacukrzyć”, decyduje się na ciasto bez pieczenia.

Ta prosta i przystępna forma słodkości ma szczególne miejsce w moim sercu. Poniżej zdradzam wam przepis na ciasto malinowa chmurka. Choć sezon na te owoce minął, wielu z nas dalej trzyma zamrożone maliny. Pora je więc wykorzystać.

Maliny (2).jpg
Fot. Canva
Zasyp odpływ 6 łyżkami. Brud, tłuszcz i zatory znikną, jak ręką odjął

Przepis na malinową chmurkę bez pieczenia

Lista składników jest krótka, a większość z nich do tego nie kosztuje wiele pieniędzy. Istnieje też ogromna szansa, że sporą część masz już w swoich zapasach. W przypadku bez polecam zrobić swoje własne , jeśli jednak nie masz na to możliwości, warto kupić je w dobrej cukierni. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Kuchnia Marioli na YouTube.

Składniki na ciasto malinowa chmurka:

  • 600 g malin
  • 300 g serka mascarpone
  • 700 g śmietany 30%
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 galaretki malinowe
  • 3 i ½ szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g małych bez
  • 2 śmietanfixy
  • 1 paczka długich biszkoptów

Jak zrobić ciasto malinowa chmurka?

Zacznij od galaretek. Zalej je gorącą wodą i odstaw do ostudzenia. Następnie dodaj do galaretki maliny i wstaw do lodówki na kilka chwil. Gdy zacznie tężeć, od razu ją wyciągnij.

Formę do pieczenia wypełnij folią spożywczą i rozłóż na niej podłużne biszkopty. Zalej je galaretką, rozprowadź i wstaw do lodówki. Po godzinie ułóż kolejną warstwę biszkoptów na wierzchu galaretki.

W misce umieść śmietanę, cukier zwykły i waniliowy. Miksuj, aż śmietana się ubiję. Wrzuć do niej serek mascarpone i chwilę miksuj. Na koniec wsyp śmietanfixy, aż całość się połączy. Rozsmaruj masę na biszkoptach. Udekoruj górę ciasta bezami i wstaw na kolejną godzinę do lodówki. Po tym czasie można je kroić i podawać. Smacznego.

Biszkopty.jpg
Fot. Canva
Dziwny grzyb, którego nikt nie zbiera. Wygląda groźnie, a w smaku jest lepszy od prawdziwków
Do pomidorowej, do grzybów, do mięsa. Te kluseczki przygotujesz w kilka minut
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy