Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wykorzystać białka z jajek? Te patenty mogą zadziwić
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 11.10.2022 20:48

Jak wykorzystać białka z jajek? Te patenty mogą zadziwić

jak wykorzystać pianę z białek
Canva / Leung Cho Pan

Jak wykorzystać białka z jajek, kiedy realizujemy przepis wymagający użycia jedynie żółtek? Nie musisz już wyrzucać niechcianej połowy jaja. Istnieje wiele pomysłów na to, jak ją zagospodarować w smaczny i prosty sposób. Zapraszamy do lektury.

Najprostszą odpowiedzią na pytanie: jak wykorzystać białka z jajek? jest upieczenie bezy. W pewnym momencie jednak beza może okazać się niewystarczająca, zwłaszcza kiedy te nadprogramowe białka mamy dość często. Jak wykorzystać białka z jajek na inne sposoby? Poniżej znajdziesz inspiracje zarówno na słodkie jak i na wytrawne potrawy.

Jak wykorzystać białka z jajek do słodkich przekąsek?

Jak już zostało wspomniane wyżej, beza nie jest jedynym sposobem jak wykorzystać białka z jajek. Poza słodką pianką są również inne metody. Wśród nich znajdziemy między innymi przepisy na słodkie przekąski.

Znanym, choć może nieco zapomnianym ciastem do tego, jak wykorzystać białka z jajek, jest piegusek. To proste ciasto na bazie ubitych z cukrem białek oraz maku. Do tego szklanka mąki, pół kostki masła i nieco proszku do pieczenia. Ciasto jest fenomenalnie proste i bardzo smaczne.

Innym patentem na to, jak wykorzystać białka z jajek jest domowe ptasie mleczko. Tu również białka ubijamy z cukrem, a następnie łączymy je z żelatyną, aromatem śmietankowym i odrobiną soku z cytryny. Słodką piankę z góry i dołu okalamy czekoladową polewą. Palce lizać.

Do przygotowania słodkiej białkowej przekąski nie potrzebujemy piekarnika. Jak wykorzystać białka z jajek bez pieczenia? Możesz usmażyć pyszne placuszki. Tu również ubite z cukrem białka łączymy z mąką, aromatem, proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masę smażymy na rozgrzanej patelni, podobnie jak racuchy.

Jak wykorzystać białka z jajek do przepisów wytrawnych?

Najbardziej znaną potrawą na bazie jajek jest jajecznica. Jak wykorzystać białka z jajek do jej przyrządzenia? Nadprogramowe białka możesz dodać do całych jaj, które wykorzystujesz do usmażenia tego dania. Urozmaić smak jajecznicy przez dodatek pomidorów, pieczarek czy podsmażonej kiełbasy i pyszne śniadanie gotowe.

Pozostając w tematyce śniadaniowej mamy jeszcze jeden patent, jak wykorzystać białka z jajek. Możesz zapiec w piekarniku wytrawne śniadaniowe muffinki. Do posmarowanej tłuszczem foremki włóż ulubione składniki, np. pokrojoną w kostkę wędlinę, starty ser żółty i szczypiorek. Zalej dodatki płynnym białkiem i piecz do momentu pełnego ścięcia jajka.

Prostym i smacznym sposobem, jak wykorzystać białka z jajek jest przyrządzenie domowego majonezu. Białka ubij z musztardą, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Dodaj aromatyczne zioła, aby spersonalizować smak tego sosu. Teraz już wiesz, jak wykorzystać białka z jajek w prosty i smaczny sposób. W naszym portalu znajdziesz przepis na ekspresowe białkowe kokosanki. Jeśli masz niepotrzebne żółtka, możesz utrzeć z nich słodki kogel-mogel.

Canva / HeikeRau
Canva / HeikeRau

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: