Jak wykorzystać białka z jajek? Te patenty mogą zadziwić
Jak wykorzystać białka z jajek, kiedy realizujemy przepis wymagający użycia jedynie żółtek? Nie musisz już wyrzucać niechcianej połowy jaja. Istnieje wiele pomysłów na to, jak ją zagospodarować w smaczny i prosty sposób. Zapraszamy do lektury.
Najprostszą odpowiedzią na pytanie: jak wykorzystać białka z jajek? jest upieczenie bezy. W pewnym momencie jednak beza może okazać się niewystarczająca, zwłaszcza kiedy te nadprogramowe białka mamy dość często. Jak wykorzystać białka z jajek na inne sposoby? Poniżej znajdziesz inspiracje zarówno na słodkie jak i na wytrawne potrawy.
Jak wykorzystać białka z jajek do słodkich przekąsek?
Jak już zostało wspomniane wyżej, beza nie jest jedynym sposobem jak wykorzystać białka z jajek. Poza słodką pianką są również inne metody. Wśród nich znajdziemy między innymi przepisy na słodkie przekąski.
Znanym, choć może nieco zapomnianym ciastem do tego, jak wykorzystać białka z jajek, jest piegusek. To proste ciasto na bazie ubitych z cukrem białek oraz maku. Do tego szklanka mąki, pół kostki masła i nieco proszku do pieczenia. Ciasto jest fenomenalnie proste i bardzo smaczne.
Innym patentem na to, jak wykorzystać białka z jajek jest domowe ptasie mleczko. Tu również białka ubijamy z cukrem, a następnie łączymy je z żelatyną, aromatem śmietankowym i odrobiną soku z cytryny. Słodką piankę z góry i dołu okalamy czekoladową polewą. Palce lizać.
Do przygotowania słodkiej białkowej przekąski nie potrzebujemy piekarnika. Jak wykorzystać białka z jajek bez pieczenia? Możesz usmażyć pyszne placuszki. Tu również ubite z cukrem białka łączymy z mąką, aromatem, proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masę smażymy na rozgrzanej patelni, podobnie jak racuchy.
Jak wykorzystać białka z jajek do przepisów wytrawnych?
Najbardziej znaną potrawą na bazie jajek jest jajecznica. Jak wykorzystać białka z jajek do jej przyrządzenia? Nadprogramowe białka możesz dodać do całych jaj, które wykorzystujesz do usmażenia tego dania. Urozmaić smak jajecznicy przez dodatek pomidorów, pieczarek czy podsmażonej kiełbasy i pyszne śniadanie gotowe.
Pozostając w tematyce śniadaniowej mamy jeszcze jeden patent, jak wykorzystać białka z jajek. Możesz zapiec w piekarniku wytrawne śniadaniowe muffinki. Do posmarowanej tłuszczem foremki włóż ulubione składniki, np. pokrojoną w kostkę wędlinę, starty ser żółty i szczypiorek. Zalej dodatki płynnym białkiem i piecz do momentu pełnego ścięcia jajka.
Prostym i smacznym sposobem, jak wykorzystać białka z jajek jest przyrządzenie domowego majonezu. Białka ubij z musztardą, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Dodaj aromatyczne zioła, aby spersonalizować smak tego sosu. Teraz już wiesz, jak wykorzystać białka z jajek w prosty i smaczny sposób. W naszym portalu znajdziesz przepis na ekspresowe białkowe kokosanki. Jeśli masz niepotrzebne żółtka, możesz utrzeć z nich słodki kogel-mogel.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gessler wyjawiła sekret idealnych kotletów schabowych. Kluczem jest pomijana czynność
Jak przedłużyć świeżość suszonych grzybów? Wystarczy 1 składnik