Smakosze.pl
Co zrobić, aby beza udawała się za każdym razem?

canva/annastories

Co zrobić, aby beza udawała się za każdym razem? Wyjawiamy sekret

28 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Beza jest wyjątkowo smacznym, choć niełatwym w przygotowaniu deserem. Kilka prostych trików sprawi, że wyjdzie wam idealnie. Jedną z ważniejszych kwestii jest stopniowe dosypywanie cukru do ubijanych białek. Sprawdźcie, na co jeszcze trzeba zwrócić szczególną uwagę.

Beza stanowi elegancki smakołyk, który zachwyci waszych gości. Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ją bez pieczenia i podawaliśmy niezawodny sposób na szarlotkę z jej dodatkiem. Tym razem skupimy się na technice przyrządzania klasycznego deseru.

Jak zrobić najlepsze naleśniki z serem babci Kasi?

Jak zrobić najlepsze naleśniki z serem babci Kasi? Przepis dla każdego

CZYTAJ DALEJ

Pamiętając o odpowiednich proporcjach białka i cukru oraz stopniowo dodając cukier, zwiększymy swoje szanse na sukces. Jeśli suszenie wypieku potrwa odpowiednio długo i będzie odbywało się w stosunkowo niskiej temperaturze, beza nie popęka i będzie cudownie chrupiąca.

Przepis na doskonałą bezę z białek

W tej recepturze proponujemy formowanie blatów o średnicy 21 cm. Będziemy je piec na wyższym i niższym poziomie piekarnika z wykorzystaniem funkcji termoobiegu.

Składniki:

Bezę można przyrządzić z dowolnej liczby białek, najlepiej z jaj w rozmiarze L. Na każdą sztukę kurzego specjału należy użyć 50 g cukru.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120 stopni Celsjusza. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Białka umieszczamy w misce i ubijamy je. Zaczynamy od niewielkim obrotów miksera, by odrobinę je spienić.

Stopniowo zwiększamy prędkość miksowania, lecz nie do maksimum. Ubijamy do czasu, aż piana będzie zwarta, ale nie całkowicie sztywna. Wtedy rozpoczynamy dodawanie cukru. Wsypujemy go partiami — łyżka po łyżce. W ten sposób unikniemy opadania bezy.

Z gotowej słodkiej piany formujemy blaty. Warto do tego celu wykorzystać szpatułę, która da nam nieco więcej swobody w tworzeniu fantazyjnych kształtów niż zwykła łyżka. Bezę pieczemy przez 10 minut.

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i suszymy ją około 2,5 godziny — zależnie od grubości bezy. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, by wystudzić deser. Tak przygotowane blaty możemy przełożyć kremem i udekorować.

Beza jest pysznym dodatkiem do deserów

Beza jest pysznym dodatkiem do deserów

Źródło zdjęcia: canva/Lesyy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszystkiegoslodkiego

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >