Co zrobić, aby beza udawała się za każdym razem? Wyjawiamy sekret
Beza jest wyjątkowo smacznym, choć niełatwym w przygotowaniu deserem. Kilka prostych trików sprawi, że wyjdzie wam idealnie. Jedną z ważniejszych kwestii jest stopniowe dosypywanie cukru do ubijanych białek. Sprawdźcie, na co jeszcze trzeba zwrócić szczególną uwagę.
Beza stanowi elegancki smakołyk, który zachwyci waszych gości. Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ją bez pieczenia i podawaliśmy niezawodny sposób na szarlotkę z jej dodatkiem. Tym razem skupimy się na technice przyrządzania klasycznego deseru.
Pamiętając o odpowiednich proporcjach białka i cukru oraz stopniowo dodając cukier, zwiększymy swoje szanse na sukces. Jeśli suszenie wypieku potrwa odpowiednio długo i będzie odbywało się w stosunkowo niskiej temperaturze, beza nie popęka i będzie cudownie chrupiąca.
Przepis na doskonałą bezę z białek
W tej recepturze proponujemy formowanie blatów o średnicy 21 cm. Będziemy je piec na wyższym i niższym poziomie piekarnika z wykorzystaniem funkcji termoobiegu.
Składniki:
Bezę można przyrządzić z dowolnej liczby białek, najlepiej z jaj w rozmiarze L. Na każdą sztukę kurzego specjału należy użyć 50 g cukru.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120 stopni Celsjusza. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Białka umieszczamy w misce i ubijamy je. Zaczynamy od niewielkim obrotów miksera, by odrobinę je spienić.
Stopniowo zwiększamy prędkość miksowania, lecz nie do maksimum. Ubijamy do czasu, aż piana będzie zwarta, ale nie całkowicie sztywna. Wtedy rozpoczynamy dodawanie cukru. Wsypujemy go partiami — łyżka po łyżce. W ten sposób unikniemy opadania bezy.
Z gotowej słodkiej piany formujemy blaty. Warto do tego celu wykorzystać szpatułę, która da nam nieco więcej swobody w tworzeniu fantazyjnych kształtów niż zwykła łyżka. Bezę pieczemy przez 10 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i suszymy ją około 2,5 godziny — zależnie od grubości bezy. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, by wystudzić deser. Tak przygotowane blaty możemy przełożyć kremem i udekorować.
Źródło zdjęcia: canva/Lesyy Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków
Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę
Źródło: wszystkiegoslodkiego