Ciasto bez pieczenia Orzechowa Dama - pyszny deser w kilka chwil
Ciasto Orzechowa Dama jest zaskakująco smacznym i szybkim deserem, który z łatwością można wykonać we własnej kuchni. Jest ono nieco inspirowane batonikiem 3 Bit. Wystarczy jeden kawałek, aby nie móc się od niego oderwać.
Ciasto Orzechowa Dama charakteryzuje się bardzo delikatną konsystencją, złożoną z herbatników, masy kajmakowej, orzechów, budyniu oraz śmietany. Deser pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje.
Poniższy przysmak to również świetna metoda, aby zachwycić swoich gości kunsztem cukierniczym bez odpalania piekarnika. Wystarczy skorzystać z pomocy lodówki, a podanie go do stołu zostanie przyjęte w akompaniamencie okrzyków zachwytu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto Orzechowa Dama
Składniki:
Masa śmietanowa:
-
850 ml śmietany 30%
-
3 łyżki cukru
-
3 łyżki żelatyny
-
170 ml wrzątku
Masa budyniowa:
-
2 budynie śmietankowe bez cukru
-
530 ml mleka
-
170 g masła
-
1 łyżeczka cukru wanilinowego
-
1 łyżka cukru
Ponadto:
-
450 g jasnych herbatników
-
180 g ciemnych herbatników
-
1 puszka masy kajmakowej
-
orzechy włoskie
Zacznij od zrobienia masy śmietanowej . Rozpuść żelatynę, ubij śmietanę mikserem i stopniowo dodawaj do niej cukier. Gdy ta będzie odpowiednio ubita, wlewaj powoli żelatynę i miksuj do połączenia.
Ugotuj budynie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zmiksuj je następnie z ciepłym masłem oraz cukrami, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
Na dnie blachy ułóż herbatniki jasne, posmaruj je połową kajmaku i rozłóż kolejne jasne herbatniki. Rozsmaruj masę budyniową i przykryj ją ciemnymi ciastkami. Te ponownie posmaruj kajmakiem, a na nim umieść bitą śmietanę. Po stężeniu w lodówce, rozsyp na powierzchni siekane orzechy włoskie.
Źródło: canva/hanusst, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przepiski.pl