Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa krem z groszku - szybki, zdrowy i pożywny obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.10.2021 02:00

Zupa krem z groszku - szybki, zdrowy i pożywny obiad

Zupa krem z groszku
canva/etorres69

Zupa krem z groszku to pomysł na szybki, zdrowy i pożywny obiad lub kolację. Krem jest wyjątkowo aromatyczny, rozgrzewający i mocno warzywny. Rzodkiewka, śmietana i grzanki natomiast stanowią świetne uzupełnienie dania, sprawiając, że krem smakuje i wygląda rewelacyjnie. Sprawdź, jak przygotować zupę krem z groszku, która będzie hitem w Twojej kuchni.

Krem z groszku jest pożywną, zdrową zupą, która często gości na moim stole. Podawana z rzodkiewką jest świeża, lekka i wygląda jak z najlepszej restauracji. Do kremu przygotowuję również grzanki czosnkowe, ponieważ świetnie pasują do zielonego groszku i są bardzo sycące.

Groszek powinniśmy włączyć do codziennej diety, ponieważ jest bogatym źródłem witaminy K i witamin z grupy B. Groszek wzmacnia więc układ kostny, nerwowy, zapobiega zawałom serca, miażdżycy i osteoporozie. Zawarty w groszku błonnik reguluje procesy przemiany materii, flawonoidy natomiast zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Z zielonego groszku możesz przygotować wiele smacznych potraw, między innymi krem, potrawkę z groszku i marchewki, sałatkę, risotto. Możesz również zrobić niezwykle smaczne pesto, które będzie doskonałym dodatkiem do makaronów, mięsa i ryb.

Przepis na zupę krem z groszku

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g groszku zielonego

  • cebula

  • średnia marchewka

  • korzeń pietruszki

  • śmietana 18% do zup i sosów

  • kilka dużych rzodkiewek

  • łyżka masła

Krem z groszku podaj z grzankami czosnkowymi. Aby je przygotować, potrzebujesz:

  • bagietkę pszenną

  • masło do posmarowania kromek

  • czosnek granulowany

  • zioła prowansalskie

Jak przygotować zupę krem z groszku?

Przygotuj garnek z grubym dnem. Zeszklij w nim posiekaną cebulkę z masłem, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę i smaż 2-3 minuty. Dodaj groszek, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i smaż 5 minut. Wlej wodę tak, aby przykrywała warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż marchewka będzie miękka.

W tym czasie zetrzyj na tarce rzodkiewki i przygotuj grzanki: bagietkę pokrój na małe kromeczki, posmaruj je masłem, posyp czosnkiem i ziołami, następnie podsmaż z dwóch stron na suchej patelni, aż bagietka delikatnie się zarumieni.

Wykorzystaj blender, aby zmiksować zupę na gładki, jednolity krem. Każdą porcję polej delikatnie śmietaną, oprósz rzodkiewką i podaj z grzankami czosnkowymi.

Smacznego.

Tagi: Obiad Danie Zupa