Smakosze.pl Przepisy Ciasto Kora Dębu to prawdziwy hit. Mógłbym je jeść dosłownie na okrągło
Fot. YouTube/Bombowa Kuchnia

Ciasto Kora Dębu to prawdziwy hit. Mógłbym je jeść dosłownie na okrągło

10 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz przepisu na zaskakujący deser? W takim razie koniecznie poznaj przepis na ciasto Kora Dębu. Niecodzienny wygląd zaskoczy każdego smakosza. Przygotowanie zajmuje chwilę, ale smak jest wart każdej, poświęconej minuty.

Doskonały deser

Letni deser powinien być lekki, soczysty i odpowiednio słodki. Właśnie te cechy posiada ciasto Kora Dębu, które swoim wyglądem oraz strukturą przypomina rzeczywistą korę drzewa.

Proces przygotowania nie jest zbyt skomplikowany i co najważniejsze nie zajmuje zbyt wiele czasu. Dlatego zapoznaj się z przepisem , który znajduje się w dalszej części i przygotuj z niego to fantastyczne ciasto.

ciasto.jpg
Fot. YouTube/Bombowa Kuchnia
Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Ten przepis sprawdza się za każdym razem

Co będzie ci potrzebne?

Potrzebnych składników jest dosyć sporo. Na szczęście nie kosztują one zbyt wiele i są na tyle powszechne, że większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Przekonasz się o tym, sprawdzając listę produktów. Znajdziesz ją poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Bombowa Kuchnia , który znajduje się na YouTubie.

Składniki na ciasto:

  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 100 g orzechów włoskich mielonych
  • 100 g orzechów włoskich krojonych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 3 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 180 ml wody
  • ½ kostki masła
  • syrop z brzoskwiń w puszce

Pozostałe:

  • brzoskwinie z puszki
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 1 opakowanie ciastek delicji + kawa rozpuszczalna do namoczenia

Przepis na ciasto Kora Dębu

Do miski wlej białka i ubij je za pomocą miksera. Kiedy zwiększą swoją objętość, wsyp 180 gramów cukru i wymieszaj. Następnie dodaj 3 żółtka.

Wsyp orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i jedną łyżkę mąki. Wymieszaj ze sobą składniki na jednolitą masę.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na nią wylej ciasto. Równomiernie ją rozprowadź. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-50 minut.

Do małej miski dodaj pozostałe 5 żółtek. Wsyp łyżkę mąki, oraz budynie śmietankowe. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.

Do garnka wlej szklankę soku z brzoskwiń i zagotuj go. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj masę z budyniów. Składniki gotuj na średnim ogniu, do momentu połączenia ich w jednolity krem. Pamiętaj, aby od czasu do czasu go przemieszać.

Do miski włóż masło oraz wsyp dwie łyżki cukru. Połącz składniki za pomocą miksera, a następnie dodaj krem z budyniu i ponownie wymieszaj składniki.

Ciasto przekrój wzdłuż na pół. Na jedną połówkę wyłóż krem i równo go rozprowadź. Do następnej warstwę użyj delicji namoczonych w kawie.

Delicje przełóż drugą częścią ciasta , którą również posmaruj kremem . Na nim ułóż pokrojone w cienkie plastry brzoskwinię.

Owoce zalej przygotowaną według instrukcji na opakowaniu galaretką . Odstaw do stężenia i gotowe. Sprawdź, co usłyszał znany youtuber od właściciela lokalu oraz poznaj niezwykłą ofertę przygotowaną dla Smakoszy .

brzoskiwnie na ciasto.jpg
Fot. YouTube/Bombowa Kuchnia
Sąsiadka dała mi przepis na kompot z czereśni w słoikach. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem, jakie to proste
Poszedł do Kantyny i zamówił grochówkę. W głowie się nie mieści, co usłyszał od właściciela
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy