Smakosze.pl Przepisy Ciasto marlenka jest nr 1 na świecie. Najsmaczniejszy przepis, prawdziwa ambrozja
fot. youtube.com/smakikatriny

Ciasto marlenka jest nr 1 na świecie. Najsmaczniejszy przepis, prawdziwa ambrozja

6 marca 2025

Marlenka nie jest może najprostszym ciastem na świecie, ale nie jest też bardzo skomplikowana, zwłaszcza z tym przepisem. A przede wszystkim wynagradza czas spędzony w kuchni niezwykłym smakiem. Miodowe ciasto z masą kajmakową to zasłużenie hit cukierniczy.

Domowa marlenka

Jest w cieście marlenka wiele rzeczy zasługujących na uwagę. Ot choćby jego pochodzenie. To ciasto, które na świecie rozprzestrzeniło się jako produkt kupny, a do tego eksportowy. Powstało w Armenii, uznanie zdobyło zwłaszcza w Czechach, a doceniane jest także w Polsce.

Łatwo je docenić. To niemal idealna kompozycja dwóch nietrudnych do lubienia smaków . Z jednej strony mamy więc – cierpliwie wypiekane warstwami – ciasto miodowe. Z drugiej – masę kajmakową, czyli karmelizowane mleko zagęszczone .

ciasto na marlenkę
fot. youtube.com/smakikatriny
Pokrój schab, dodaj cebulę i duś pod przykryciem. Mięso będzie rozpływać się w ustach

Ciasto miodowe

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaki Katriny. Autorka dopuszcza tam użycie do ciasta masła lub margaryny. Warto jednak podkreślać, że od używania utwardzonych tłuszczów roślinnych należy, ze względów zdrowotnych, odchodzić .

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • ¾ l mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 400 g masy kajmakowej
  • 400 g masła
  • 80 ml miodu
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 20 ml octu winnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
miksowanie masła
fot. youtube.com/smakikatriny

Marlenka z masą kajmakową

W garnku rozpuszczamy 150 g masła . Dodajemy ocet wymieszany z sodą oczyszczoną. Wlewamy miód i wsypujemy cukier puder. Wszystko razem podgrzewamy do połączenia składników.

Gotujemy, ciągle mieszając, przez kilka minut, aż masa zmieni kolor na karmelowy. Następnie studzimy ją i dodajemy jajka.  Łączymy rózgą na jednolitą masę.

Do miski dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie dość zwarte i nieco lepkie. Odstawiamy je w misce, by odpoczęło.

Ciasto dzielimy na pięć części . Każdą z nich rozwałkowujemy cienko. Odciskamy w nim kształt blachy i wykrawamy.

masa maślana
fot. youtube.com/smakikatriny

Z okrawków przygotowujemy jeszcze jedną warstwę ciasta – ta nie musi być równa. Każdy spód wypiekamy osobno, przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni .

W mleku zagotowujemy budynie, aż będą gęste. Odstawiamy do przestudzenia. W misce mikserem napowietrzamy pozostałe masło i porcjami dodajemy przestudzony budyń, a następnie masę kajmakową.

Kiedy krem jest gotowy, nakładamy go porcjami na kolejne warstwy ciasta i rozsmarowujemy. Ostatnie piętro kremu posypujemy pokruszonymi kawałkami nieforemnego kawałka ciasta i posiekanymi orzechami włoskimi. Odstawiamy na noc do lodówki .

Wypróbuj też przepisy na bulion kolagenowy i pieczoną karkówkę .

gotowa marlenka
fot. Canva
Żadna jarzynowa, to jest 100 razy lepsze. Na Wielkanoc zrób pyszną babkę sałatkową
Włóż do rękawa i wsadź do pieca. Obiad na 2 dni, naje się cała rodzina
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy