Ciasto marlenka jest nr 1 na świecie. Najsmaczniejszy przepis, prawdziwa ambrozja
Marlenka nie jest może najprostszym ciastem na świecie, ale nie jest też bardzo skomplikowana, zwłaszcza z tym przepisem. A przede wszystkim wynagradza czas spędzony w kuchni niezwykłym smakiem. Miodowe ciasto z masą kajmakową to zasłużenie hit cukierniczy.
Domowa marlenka
Jest w cieście marlenka wiele rzeczy zasługujących na uwagę. Ot choćby jego pochodzenie. To ciasto, które na świecie rozprzestrzeniło się jako produkt kupny, a do tego eksportowy. Powstało w Armenii, uznanie zdobyło zwłaszcza w Czechach, a doceniane jest także w Polsce.
Łatwo je docenić. To niemal idealna kompozycja dwóch nietrudnych do lubienia smaków . Z jednej strony mamy więc – cierpliwie wypiekane warstwami – ciasto miodowe. Z drugiej – masę kajmakową, czyli karmelizowane mleko zagęszczone .

Ciasto miodowe
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaki Katriny. Autorka dopuszcza tam użycie do ciasta masła lub margaryny. Warto jednak podkreślać, że od używania utwardzonych tłuszczów roślinnych należy, ze względów zdrowotnych, odchodzić .
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- ¾ l mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 400 g masy kajmakowej
- 400 g masła
- 80 ml miodu
- ¾ szklanki cukru pudru
- 20 ml octu winnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Marlenka z masą kajmakową
W garnku rozpuszczamy 150 g masła . Dodajemy ocet wymieszany z sodą oczyszczoną. Wlewamy miód i wsypujemy cukier puder. Wszystko razem podgrzewamy do połączenia składników.
Gotujemy, ciągle mieszając, przez kilka minut, aż masa zmieni kolor na karmelowy. Następnie studzimy ją i dodajemy jajka. Łączymy rózgą na jednolitą masę.
Do miski dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie dość zwarte i nieco lepkie. Odstawiamy je w misce, by odpoczęło.
Ciasto dzielimy na pięć części . Każdą z nich rozwałkowujemy cienko. Odciskamy w nim kształt blachy i wykrawamy.

Z okrawków przygotowujemy jeszcze jedną warstwę ciasta – ta nie musi być równa. Każdy spód wypiekamy osobno, przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni .
W mleku zagotowujemy budynie, aż będą gęste. Odstawiamy do przestudzenia. W misce mikserem napowietrzamy pozostałe masło i porcjami dodajemy przestudzony budyń, a następnie masę kajmakową.
Kiedy krem jest gotowy, nakładamy go porcjami na kolejne warstwy ciasta i rozsmarowujemy. Ostatnie piętro kremu posypujemy pokruszonymi kawałkami nieforemnego kawałka ciasta i posiekanymi orzechami włoskimi. Odstawiamy na noc do lodówki .
Wypróbuj też przepisy na bulion kolagenowy i pieczoną karkówkę .
