Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój schab, dodaj cebulę i duś pod przykryciem. Mięso będzie rozpływać się w ustach
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.03.2025 18:42

Pokrój schab, dodaj cebulę i duś pod przykryciem. Mięso będzie rozpływać się w ustach

duszony schab
Fot. Shutterstock

Oto prosty przepis na klasyk polskiej kuchni – kotlety schabowe duszone w cebuli. Są niezwykle proste w przygotowaniu i stanowią świetny, pożywny obiad zarówno na codzień, jak i od święta.

Proste duszone kotlety

Kotlety schabowe niejedno mają imię. Choć zazwyczaj kojarzą się z daniem smażonym w panierce, świetnie znamy też wariant duszony. Jest on pełniejszy w smaku przez przenikanie się ze składnikami sosu.

Takie duszone kotlety są także zdrowsze. Smażenie dań to proces, po który powinniśmy sięgać raczej od czasu do czasu. Tymczasem cierpliwa obróbka w znacznie niższej temperaturze, pozwala uzyskać bardziej miękkie mięso bez szkodliwych produktów ubocznych smażenia na tłuszczu.

smażone mięso
Fot. Canva
Żadna jarzynowa, to jest 100 razy lepsze. Na Wielkanoc zrób pyszną babkę sałatkową

Kotlety duszone w cebuli

To bardzo uniwersalny przepis dzięki temu, że kotlety takie nie wymagają żadnych szczególnych składników. Smaku i soczystości potrawie nadaje bulion, w którym jest duszona. Prosto i pysznie.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 400 g schabu w plastrach
  • 4 cebule
  • 250 ml bulionu
  • Odrobina mąki
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Sól, pieprz, masło klarowane
duszony schab
Fot. Canva

Duszone kotlety na obiad

Mięso nakrywamy folią i rozbijamy, ale nie tak mocno, jak na panierowane kotlety schabowe. Oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.

Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Obsmażamy kotlety z każdej strony na złocisto. Dodajemy cebulę, dwa liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego.

schab wieprzowy
Fot. Canva

Kiedy cebula będzie zeszklona, obsmażone mięso zalewamy bulionem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem. Pod koniec obróbki w miseczce rozprowadzamy łyżkę mąki z chochlą sosu. 

Przelewamy z powrotem na patelnię, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wyjmujemy liście laurowe.

Wypróbuj też przepisy na doskonałą karkówkę i bulion kolagenowy.

smażone mięso
Fot. Canva