Pokrój schab, dodaj cebulę i duś pod przykryciem. Mięso będzie rozpływać się w ustach

Oto prosty przepis na klasyk polskiej kuchni – kotlety schabowe duszone w cebuli. Są niezwykle proste w przygotowaniu i stanowią świetny, pożywny obiad zarówno na codzień, jak i od święta.
Proste duszone kotlety
Kotlety schabowe niejedno mają imię. Choć zazwyczaj kojarzą się z daniem smażonym w panierce, świetnie znamy też wariant duszony. Jest on pełniejszy w smaku przez przenikanie się ze składnikami sosu.
Takie duszone kotlety są także zdrowsze. Smażenie dań to proces, po który powinniśmy sięgać raczej od czasu do czasu. Tymczasem cierpliwa obróbka w znacznie niższej temperaturze, pozwala uzyskać bardziej miękkie mięso bez szkodliwych produktów ubocznych smażenia na tłuszczu.

Kotlety duszone w cebuli
To bardzo uniwersalny przepis dzięki temu, że kotlety takie nie wymagają żadnych szczególnych składników. Smaku i soczystości potrawie nadaje bulion, w którym jest duszona. Prosto i pysznie.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 400 g schabu w plastrach
- 4 cebule
- 250 ml bulionu
- Odrobina mąki
- Liście laurowe, ziele angielskie
- Sól, pieprz, masło klarowane

Duszone kotlety na obiad
Mięso nakrywamy folią i rozbijamy, ale nie tak mocno, jak na panierowane kotlety schabowe. Oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Obsmażamy kotlety z każdej strony na złocisto. Dodajemy cebulę, dwa liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego.

Kiedy cebula będzie zeszklona, obsmażone mięso zalewamy bulionem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem. Pod koniec obróbki w miseczce rozprowadzamy łyżkę mąki z chochlą sosu.
Przelewamy z powrotem na patelnię, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wyjmujemy liście laurowe.
Wypróbuj też przepisy na doskonałą karkówkę i bulion kolagenowy.




































