Żadna jarzynowa, to jest 100 razy lepsze. Na Wielkanoc zrób pyszną babkę sałatkową

Nie rób jarzynowej na Wielkanoc. Poznaj przepis na niezwykłą babkę sałatkową. Smakuje obłędnie i robi się ją błyskawicznie. Zrób ją i zaskocz swoją rodzinę przy wielkanocnym stole.
Zupełnie inna babka
Ta babka sałatkowa to majstersztyk. Smakuje jak sałatka jarzynowa, a wyglądem przypomina klasyczną babkę wielkanocną. Jej smak jest naprawdę doskonały i potrzeba wiele, aby mieć ją we własnym domu.
Składniki są praktycznie takie same jak na jarzynową. A to oznacza, że nie będzie drogo. W dodatku robi się ją błyskawicznie i bardzo łatwo. Nie wiem, jak ty, ale ja już wiem, że podam ją rodzinie na Wielkanoc.

Włóż do rękawa i wsadź do pieca. Obiad na 2 dni, naje się cała rodzina
Składniki jak na jarzynową
Potrzebne składniki mogą przypominać te na jarzynową. Mimo wszystko sprawdź dokładnie poniższą listę z potrzebnymi produktami. Zobacz, czego ci brakuje i zaczynajmy przygotowanie babki. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.
Składniki:
- 180 g twojej ulubionej szynki
- 10 jajek
- 180 g majonezu
- 200 ml wody
- 40 g żelatyny
- mieszanka warzyw na sałatkę (pokrojone w kostkę: marchew, ogórki kiszone oraz groszek)
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Przepis na niezwykłą babkę wielkanocną
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie obierz je skorupki. Do dużej miski wsyp mieszankę warzyw. Dodaj 4 pokrojone w kostkę jajka. Szynkę pokrój w kostkę i wsyp do miski. Dodaj majonez oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wsyp pieprz oraz sól.
Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki. Ma powstać jednolita i gładka masa. Do małej miski wlej ciepłą wodę i rozpuść w niej żelatynę. Okrągłą formę do pieczenia babki wyłóż folią spożywczą. Pozostałe jajka pokrój w cienkie plastry. Wyłóż nimi spód oraz boki foremki. Zrób to tak jak na zdjęciu poniżej.
Do miski z sałatką wlej żelatynę i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż ją do foremki i równomiernie rozłóż. Całość przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc. Kiedy sałatka stężeje, krój ją na kawałki i częstuj gości na Wielkanoc. Sprawdź, jak zrobić domowe bułki oraz poznaj przepis Wachowicz na rosół.






































