Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Włóż do rękawa i wsadź do pieca. Obiad na 2 dni, naje się cała rodzina
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.03.2025 17:27

Włóż do rękawa i wsadź do pieca. Obiad na 2 dni, naje się cała rodzina

kurczak w rękawie
Fot. Shutterstock

Foliowy rękaw do pieczenia to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie soczystości pieczenia mięsa. To także bardzo uniwersalne narzędzie kuchenne. Ten przepis jest na to niezłym dowodem.

Pieczony kurczak na obiad

Pierś kurczaka, najbielsze z białych mięs, ma jedną wyrazistą cechę. Jest nią niewielka wyrazistość tego mięsa. Dla jednych to wada, dla innych zaleta, bo dzięki temu kurczak przyjmie wiele smaków, w których towarzystwie się znajdzie.

Warto wykorzystywać tę jego cechę jak najczęściej. Stąd doskonałe przepisy takie jak ten, na kurczaka pieczonego razem z warzywami. Dzięki szczelnemu zamknięciu w rękawie kuchennym uzyskamy efekt maksymalnego przenikania się smaków.

pierś surowa
Fot. Canva
Łupiny cebuli to nie wszystko, tak zawsze farbuję jajka na Wielkanoc. Trik na medal

Kurczak na dwa dni

Taki kurczak doskonale smakuje na zimno, a także całkiem nieźle znosi odgrzewanie. Dlatego warto przygotować go od razi większą porcję, taką na dwa dni. Jeśli chodzi o składniki, można oczywiście eksperymentować zarówno z warzywami, jak i przyprawami.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2-3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki konfitury borówkowej
  • Oliwa z oliwek
  • Zioła prowansalskie, słodka papryka, tymianek
  • Sól, pieprz
pieczony kurczak
Fot. Canva

Kurczak w rękawie

Pierś kurczaka opłukujemy i czyścimy. Do małego słoiczka nalewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Słoiczek zakręcamy i energicznie wstrząsamy. Kiedy składniki będą dobrze wymieszane, wylewamy je na kurczaka w miseczce i dokładnie nacieramy.

Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki zalewamy łyżką oliwy, zasypujemy solą, tymiankiem i pieprzem. Dodajemy borówki i mieszamy.

pierś na talerzu
Fot. Canva

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Z rękawa foliowego odcinamy kawałek o długości co najmniej 30 cm. Związujemy go mocno z jednej strony i układamy w naczyniu żaroodpornym albo na blasze.

Do rękawa nakładamy cebulę z czosnkiem i borówkami. Na cebuli układamy piersi kurczaka. Zawiązujemy rękaw dokładnie z drugiej strony.

Kurczaka pieczemy przez ok. godzinę. Po wyjęciu z piekarnika studzimy kilka minut przed rozcięciem rękawa. Mięso jest gotowe do podania.

Wypróbuj też przepisy na bulion kolagenowy i kiełbasę w słoikach.

pieczona pierś
Fot. Canva