Włóż do rękawa i wsadź do pieca. Obiad na 2 dni, naje się cała rodzina

Foliowy rękaw do pieczenia to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie soczystości pieczenia mięsa. To także bardzo uniwersalne narzędzie kuchenne. Ten przepis jest na to niezłym dowodem.
Pieczony kurczak na obiad
Pierś kurczaka, najbielsze z białych mięs, ma jedną wyrazistą cechę. Jest nią niewielka wyrazistość tego mięsa. Dla jednych to wada, dla innych zaleta, bo dzięki temu kurczak przyjmie wiele smaków, w których towarzystwie się znajdzie.
Warto wykorzystywać tę jego cechę jak najczęściej. Stąd doskonałe przepisy takie jak ten, na kurczaka pieczonego razem z warzywami. Dzięki szczelnemu zamknięciu w rękawie kuchennym uzyskamy efekt maksymalnego przenikania się smaków.

Kurczak na dwa dni
Taki kurczak doskonale smakuje na zimno, a także całkiem nieźle znosi odgrzewanie. Dlatego warto przygotować go od razi większą porcję, taką na dwa dni. Jeśli chodzi o składniki, można oczywiście eksperymentować zarówno z warzywami, jak i przyprawami.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2-3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki konfitury borówkowej
- Oliwa z oliwek
- Zioła prowansalskie, słodka papryka, tymianek
- Sól, pieprz

Kurczak w rękawie
Pierś kurczaka opłukujemy i czyścimy. Do małego słoiczka nalewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Słoiczek zakręcamy i energicznie wstrząsamy. Kiedy składniki będą dobrze wymieszane, wylewamy je na kurczaka w miseczce i dokładnie nacieramy.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki zalewamy łyżką oliwy, zasypujemy solą, tymiankiem i pieprzem. Dodajemy borówki i mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Z rękawa foliowego odcinamy kawałek o długości co najmniej 30 cm. Związujemy go mocno z jednej strony i układamy w naczyniu żaroodpornym albo na blasze.
Do rękawa nakładamy cebulę z czosnkiem i borówkami. Na cebuli układamy piersi kurczaka. Zawiązujemy rękaw dokładnie z drugiej strony.
Kurczaka pieczemy przez ok. godzinę. Po wyjęciu z piekarnika studzimy kilka minut przed rozcięciem rękawa. Mięso jest gotowe do podania.
Wypróbuj też przepisy na bulion kolagenowy i kiełbasę w słoikach.






































