Ta karkówka to danie popisowe mojej mamy. Jest tak dobra, że sprawdzi się na Wielkanoc

Na Wielkanoc oprócz jajek w różnej postaci przygotuj także pieczoną karkówkę. Danie urozmaici świąteczne menu i zyska uznanie zaproszonych gości. Zrób i przekonaj się, jakie to danie jest pyszne. Przygotuj się na niejedną prośbę o dokładkę.
Karkówka nie tylko z grilla
Karkówka jest mięsem, które większości kojarzy się z majówkę i pierwszym w sezonie grillowaniem. Okazuje się jednak, że można przygotować je także na Wielkanoc. Pieczoną karkówkę można podać na przykład na świąteczny obiad, dzięki czemu menu będzie zróżnicowane i każdy z gości znajdzie coś dla siebie.
Przygotowanie dania jest bardzo łatwe i wbrew pozorom nie jest zbyt czasochłonne, więc zdążysz ze świątecznymi sprawunkami. Poznaj przepis, niezbędne składniki, a przekonasz się, że to danie jest godne uwagi.

Jakie składniki na karkówkę?
W tym przepisie najważniejsze jest mięso. Dlatego kupując karkówkę, zwróć uwagę, aby była świeża i dobrej jakości. Warto kupić ją w sprawdzonym sklepie mięsnym. Oprócz tego składnika potrzebne będą jeszcze warzywa oraz przyprawy, z których zrobisz marynatę. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, po zapoznaniu z listą poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1,2 kg karkówki wieprzowej
- ½ selera
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 250 g małych pieczarek
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli

Karkówka pieczona w plastrach – przepis
Umyte i osuszone mięso pokrój w plastry. Następnie przygotuj marynatę. Do miski wlej olej. Wsyp obie mielone papryki, granulowany czosnek, pieprz i sól.
Wymieszaj składniki na jednolitą marynatę. Przełóż do niej karkówkę i obtocz ją w przyprawach. Mięso pozostaw do zamarynowania.
Marchew, seler oraz pietruszkę obierz, umyj, a następnie pokrój w małą kostkę. Cebule posiekaj w cienkie piórka. Pieczarki oczyść i umyj.
Wszystkie warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym. Całość skropl olejem i obsyp solą, papryką i mieloną słodką papryką. Wymieszaj. Na wierzchu ułóż plastry karkówki.
Naczynie przykryj folią aluminiową. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Całe danie piecz przez 50 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz karkówkę przez 30 minut. Gotowe mięso podawaj z pieczonymi warzywami i innymi dodatkami, np.: z ziemniakami lub z ryżem.
Sprawdź także przepis na zupę jogurtową oraz dowiedz się, dlaczego warto łączyć cynamon z fusami po kawie.






































