Ciężko uwierzyć, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Ten dodatek zmienia jej smak
Zupa ogórkowa to szara eminencja polskiej kuchni. Nie występuje nawet w pierwszej piątce naszych najważniejszych potraw, ale uwielbiają ją dzieci i dorośli. Należy też do tych przepisów, na które każdy ma swój sposób. Niektórzy tak kontrowersyjny jak opisany poniżej.
Stara dobra ogórkowa
Co do zasad zgadzają się wszyscy. Potrzebne są ziemniaki, wkładka mięsna i przede wszystkim starte na tarce kiszone ogórki. To właśnie one, kwaśne i cierpkie, nadają szczególnego i tak uwielbianego smaku tej zupie.
I właśnie one sprawiają, że rzadko kiedy łączymy zupę ogórkową ze słodkimi dodatkami. Takimi jak jabłka.
Dodaj jabłka do zupy ogórkowej
Zupa według tego przepisu jest dość daleka od klasycznej ogórkowej. Oprócz słodyczy jabłek wyczuwalny jest tam posmak kurkumy i słodycz pochodząca z miodu, a także kremowa konsystencja. Jednak w dalszym ciągu jest ona charakterystyczną potrawą kuchni polskiej, nawet w tak nowoczesnym wydaniu.
Składniki
- 0,7 kg ogórków kiszonych
- 4 jabłka
- puszka mleka kokosowego
- szklanka wody zlanej spod ogórków
- 0,5 l bulionu
- 200 g ryżu
- łyżka masła
- sól, pieprz, kurkuma
- łyżka miodu
Zupa ogórkowa z jabłkami i kurkumą – przepis
Najpierw obieramy ze skórek zarówno ogórki, jak i jabłka. Jedno i drugie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy te składniki na maśle na patelni, zaczynając od jabłek, a kiedy one się zarumienią, dodając ogórki. Smażymy tak przez kilka minut. Po tym czasie blendujemy razem z bulionem na krem. Gotujemy ryż i dodajemy do niego kurkumę i pieprz.
Krem przelewamy do garnka, gotujemy na średnim ogniu i łączymy z wodą spod ogórków i mlekiem kokosowym. Przyprawiamy miodem i pieprzem, a podajemy z lekko przestudzonym ryżem.