Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten sernik króluje w moim domu. Smakuje bosko i zawsze się udaje, lepiej zrób dwie blaszki

Ten sernik króluje w moim domu. Smakuje bosko i zawsze się udaje, lepiej zrób dwie blaszki

Sernik
shutterstock

Sernik w moim domu zawsze szybko znikał. Słodycz z niedawno znalezionego przepisu jest jednak tak smaczna, że nie zdąży ostygnąć, a już są pytania, czy można spróbować. Na szczęście nie wymaga wiele pracy. Polecam spróbować.
 

Sernik pyszny jak żaden inny

Lekkie i przyjemne ciasto z sera nie zawsze jest proste w przygotowaniu. Wiele receptur wymaga odpowiedniego połączenia składników czy starannego wykonania. Przepis, na który natrafiłam jakiś czas temu, daje nieco więcej swobody.

Deser jest mimo wszystko bardzo przyjemny, a zawdzięcza to prostemu dodatkowi do masy. Produkt, który zapewni mu niesamowita konsystencje i sprawi, że ciasto będzie się przyjemnie układało na języku, kupimy w każdym sklepie. Co to takiego? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Topienie czekolady do sernika.jpg
canva/vinicef
Strzelczyk wziął kawał schabu i naciął wzdłuż. W głowie się nie mieści co mu z tego wyszło, efekt powala

Przepis na wyśmienity sernik

Niesamowitą delikatność i pełnię smaku temu sernikowi zapewnia biała czekolada, którą dodajemy do masy. Jeśli lubicie desery zachwycające subtelnym, kremowym finiszem — ten przepis jest dla was.

Składniki spód:

  • 300 g herbatników
  • 200 g masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 170 g cukru pudru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 400 ml śmietany 30%
  • 6 dużych jajek
  • 200 g białej czekolady

Do zrobienie pysznego sernika z białą czekoladą przyda się jeszcze wyłożona papierem do pieczenia blacha o wymiarach 24 cm x 28 cm. Po jej przygotowaniu możemy zabrać się za przyrządzanie masy i spodu. Dokładnie instrukcje znajdziecie poniżej.

Jak zrobić dobry sernik? Dodatek czekolady nadaje smaku

Zaczynam od zmielenia herbatników na proszek. Łączę je ze stopionym masłem, a uzyskaną masę wykładam dno formy. Wstawiam do lodówki na 30 minut. W tym czasie sporządzam masę serową.

Białą czekoladę podgrzewam w rondlu wraz ze śmietanką. Gdy się połączą, studzę zawartość naczynia. Twaróg rozgniatam widelcem i łączę z serem z wiaderka. Teraz nabiał ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym. Kolejnym krokiem jest wymieszanie uzyskanego słodkiego twarożku z czekoladową masą.

Po zmiksowaniu sztuka po sztuce wbijam jeszcze jajka, a na koniec wylewam masę serową na schłodzony spód z ciastek. Piekę przez 70-80 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i studzę sernik przez 10-15 minut. Następnie wyjmuję go na kratkę. Gdy całkowicie ostygnie, schładzam przez 4 godziny w lodówce.

Jak podawać sernik z białą czekoladą?

Ciasto po ostudzeniu można wykończyć czekoladową polewą, wykonaną ze 100 g mlecznej czekolady stopionej w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek oleju rzepakowego. Nie jest to jednak konieczne.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne sernik. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować Izaurę na czekoladowym spodzie. Być może skusi was też wersja z tofu przypominająca klasyczny sernik krakowski.

Sernik polany czekoladą.jpg
canva/Mariha-kitchen