Co dodać do pieczarkowej zamiast mięsa? Zupa zachwyca smakiem
Niewiele trzeba, by odmienić oblicze zupy pieczarkowej. Wystarczy zamienić proste składniki i dodać ciekawą posypkę. Kontrast faktur to coś, co zawsze urozmaica tego typu dania.
Nietypowa zupa pieczarkowa
Gęsta pieczarkowa na bulionie warzywnym to jedna z klasycznych zup, które w wielu domach zjawiają się regularnie. Na tyle regularnie, że potrafią nieco się przejeść. Jednak drobne modyfikacje prostych przepisów potrafią zdziałać cuda.
Dlatego ten wariant zupy pieczarkowej z sosem sojowym jest tak ciekawy. Fermentowany sos z soi to niemal wyłącznie sól. Jednak to „niemal” wnosi sporą różnicę – dodaje bomby piątego smaku, czyli umami, aromatu, który podbija smak i zapach potraw , w tym wypadku grzybów.

Urozmaicenie zupy pieczarkowej
Aby zupa nabrała ciekawszego charakteru, warto sięgnąć także po dodatki do podania . Zazwyczaj dekorujemy zupy zieleniną. Ale chrupiąca posypka z orzechów , które świetnie komponują się ze smakiem pieczarek, daje im prawdziwego kopa.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- ⅔ kg pieczarek
- 4 średnie ziemniaki
- 30 ml sosu sojowego
- 20 ml soku z cytryny
- Garść posiekanego koperku i/lub natki pietruszki
- 30 g orzechów włoskich
- Sól, pieprz

Przepis na zupę z pieczarek
Pieczarki dokładnie czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą. Kroimy je w plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, solimy i podsmażamy na dużym ogniu, by szybko wygotować z nich wodę.
Kiedy grzyby będą miękkie i lekko przyrumienione, zdejmujemy je na bok. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy w garnku bulionem i gotujemy do miękkości.
Pod koniec gotowania do ziemniaków dodajemy pieczarki . Gotujemy kilka minut. Z zupy odlewamy ok. ½ litra i miksujemy na gładko.

Zmiksowaną zupę przelewamy z powrotem do garnka . Doprawiamy sosem sojowym i/lub solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
Orzechy podprażamy na suchej patelni. Zdejmujemy je, kiedy będą rumiane i siekamy drobno. Podobnie siekamy natkę i koperek. Składnikami przybieramy zupę na talerzach .
Wypróbuj też przepisy na zupę fasolową i gołąbki z pieczarkami .
