Zawijam w ciasto francuskie i wkładam do piekarnika. Błyskawiczna i pyszna przekąska na Dzień Kobiet

Ciasto francuskie jest tak uniwersalnym produktem, że można z niego przygotować zarówno przekąski słodkie, jak i wytrawne. Ponadto przepisy z wykorzystaniem tego produktu są tak proste, że nie potrzeba zaawansowanych umiejętności kulinarnych do ich zrealizowania. Jeden z nich gwarantuje wspaniały smak i idealnie sprawdzi się na Dzień Kobiet.
Ciasto francuskie składnikiem do wszystkiego
Ciasto francuskie to przede wszystkim produkt, który dostaniemy prawie w każdym sklepie, a już na pewno w każdym markecie. Nie jest ono drogie, a można z niego upichcić niesamowite przekąski. Nie tylko zagwarantują podbicie niejednego podniebienia, ale również zachwycą tym, jak prezentują się wizualnie. Będzie to uczta zarówno dla żołądka, jak i dla oka.

Z ciasta francuskiego można przygotować ciastka z ulubionym nadzieniem, ale też choćby wytrawne ślimaczki, które w środku mają ketchup, ser żółty i szynkę. Tym razem chcemy Wam zaproponować coś innego, co warto przygotować na zbliżające się święto wypadające 8 marca.
Moja babcia robi śledzie w śmietanie inaczej niż wszyscy. Sos to mistrzostwo świataWytrawna przekąska z pieczarkami
Ciasto francuskie z pieczarkami to doskonała przekąska, która może kandydować na przystawkę przed daniem głównym. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego
- 400 g pieczarek
- pęczek koperku
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ugotowane ziemniaki
- sól
- pieprz
- olej roślinny
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować ciasto francuskie z pieczarkami?
Taka przekąska jest świetna to podania w Dzień Kobiet. A do tego zrobimy ją w mgnieniu oka.
W pierwszej kolejności kroimy pieczarki w cienkie plasterki i smażymy na dużym ogniu do momentu, aż płyn wyparuje. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka. Do smażących się pieczarek możemy dorzucić kawałek masła do podkreślenia aromatu, po czym wrzucamy też pokrojoną cebulę i smażymy do momentu, aż się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki z patelni przekładamy to miski. Dodajemy tam również ziemniaki, drobno posiekany koperek, ser, a także jedno rozbełtane jajko. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie trochę rozwałkowujemy, po czym dzielimy na 6 równej wielkości kwadratów. Wszystkie smarujemy rozbełtanym jajkiem. Na każdy kwadrat przekładamy taką samą ilość przygotowanego farszu, a następnie zawijamy w taki sposób, jak na poniższym zdjęciu.

Przekładamy nasze przekąski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy ponownie wierzch jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Tak przygotowane przekąski świetnie sprawdzą się jako przystawka w Dzień Kobiet.

Sprawdź przepis na pyszną zupę fasolową. Zobacz, co warto dodać do zupy pieczarkowej zamiast mięsa.





































