Smakosze.pl Produkty Co oznacza biała obwódka na pączku? Jest bardzo ważna, mało kto ma pojęcie
canva/tupungato

Co oznacza biała obwódka na pączku? Jest bardzo ważna, mało kto ma pojęcie

3 lutego 2023

Tradycyjne pączki charakteryzuje biała obwódka, występująca w środku słodkiego rarytasu. Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się bierze? Okazuje się, że jej obecność jest wyznacznikiem wysokiej jakości wyrobu. Wyjaśniamy dlaczego.

Pełne smaku i atrakcyjne wizualnie pączki smażone zawsze mają piękną, jasną obręcz przechodzącą przez środek. J ej występowanie nie jest przypadkowe. Wynika bowiem z określonej techniki przyrządzania i wiele mówi o tym, jak wykonany był rarytas.

Pączki z jasnym paskiem będą lepsze

Szykując się do zakupu pączków na Tłusty Czwartek, warto zapoznać się z kilkoma cechami wyrobu, które przesądzić mogą o jego jakości . Jedną z nich jest występowanie jasnej obwódki na środku. Dlaczego?

Pasek niezrumienionego ciasta świadczy o dobrym przygotowaniu masy na pączki i poprawnym jej usmażeniu. Podczas przyrządzania rarytas jest zanurzony w głębokim tłuszczu. Jeśli ciasto jest lekkie i puszyste, mniej więcej 1/3 wysokości pączka znajdować będzie się w oleju, a 2/3 na powierzchni. Obrócenie słodyczy na drugą stronę doprowadzi do zrumienienia kolejnej trzeciej części ciasta.

Centralny kawałek nie będzie miał wcale kontaktu z gorącym olejem i tym samym szansy na nabranie charakterystycznej lekko brązowej barwy. Nie będzie on jednak surowy, bo wejdzie w kontakt z gorącym powietrzem oraz sąsiadującym, zanurzonymi w tłuszczu warstwami.

O czym świadczy brak otoczki na pączku?

W cukierniach można znaleźć pączki pozbawione białego paska. W większości przypadków wyroby te nie będą jednak smaczne. Taki wygląd słodyczy świadczyć bowiem będzie o błędach w przygotowaniu, polegających na smażeniu w zbyt chłodnym tłuszczu lub niedostatecznym wyrobieniu czy wyrośnięciu ciasta.

Ich efektem jest masa, która ma tendencje do głębszego zanurzania się i wciągania zbyt dużej ilości oleju. Pączki tak smażone wychodzą zbite i niesmaczne. Warto się ich wystrzegać, bo potrafią nawet przyprawić o niestrawność.

Na naszej stronie znajdziecie też informacje dotyczące właściwości lukru , które pozwolą wam na ocenienie jakości pączka. Zdradzamy także sekret lekkich, babcinych słodyczy z dodatkiem ziemniaka .

Obwódka na pączku ma ogromne znaczenie
canva/stuartbur

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy