Co oznacza biała obwódka na pączku? Jest bardzo ważna, mało kto ma pojęcie
Tradycyjne pączki charakteryzuje biała obwódka, występująca w środku słodkiego rarytasu. Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się bierze? Okazuje się, że jej obecność jest wyznacznikiem wysokiej jakości wyrobu. Wyjaśniamy dlaczego.
Pełne smaku i atrakcyjne wizualnie pączki smażone zawsze mają piękną, jasną obręcz przechodzącą przez środek. J ej występowanie nie jest przypadkowe. Wynika bowiem z określonej techniki przyrządzania i wiele mówi o tym, jak wykonany był rarytas.
Pączki z jasnym paskiem będą lepsze
Szykując się do zakupu pączków na Tłusty Czwartek, warto zapoznać się z kilkoma cechami wyrobu, które przesądzić mogą o jego jakości . Jedną z nich jest występowanie jasnej obwódki na środku. Dlaczego?
Pasek niezrumienionego ciasta świadczy o dobrym przygotowaniu masy na pączki i poprawnym jej usmażeniu. Podczas przyrządzania rarytas jest zanurzony w głębokim tłuszczu. Jeśli ciasto jest lekkie i puszyste, mniej więcej 1/3 wysokości pączka znajdować będzie się w oleju, a 2/3 na powierzchni. Obrócenie słodyczy na drugą stronę doprowadzi do zrumienienia kolejnej trzeciej części ciasta.
Centralny kawałek nie będzie miał wcale kontaktu z gorącym olejem i tym samym szansy na nabranie charakterystycznej lekko brązowej barwy. Nie będzie on jednak surowy, bo wejdzie w kontakt z gorącym powietrzem oraz sąsiadującym, zanurzonymi w tłuszczu warstwami.
O czym świadczy brak otoczki na pączku?
W cukierniach można znaleźć pączki pozbawione białego paska. W większości przypadków wyroby te nie będą jednak smaczne. Taki wygląd słodyczy świadczyć bowiem będzie o błędach w przygotowaniu, polegających na smażeniu w zbyt chłodnym tłuszczu lub niedostatecznym wyrobieniu czy wyrośnięciu ciasta.
Ich efektem jest masa, która ma tendencje do głębszego zanurzania się i wciągania zbyt dużej ilości oleju. Pączki tak smażone wychodzą zbite i niesmaczne. Warto się ich wystrzegać, bo potrafią nawet przyprawić o niestrawność.
Na naszej stronie znajdziecie też informacje dotyczące właściwości lukru , które pozwolą wam na ocenienie jakości pączka. Zdradzamy także sekret lekkich, babcinych słodyczy z dodatkiem ziemniaka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Koniec z mięsem mielonym i ryżem. Chłopska wersja gołąbków jest o niebo lepsza
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama