Smakosze.pl Produkty Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?
canva/Fudio

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

19 września 2021

Kiszone ogórki są produktem pysznym i zdrowym. Nierzadko jednak po pewnym czasie ich skórkę zaczyna pokrywać niepokojący biały nalot. Wielu z was zastanawia się wtedy, czy może je jeszcze spożyć. Postaramy się rozwiać te wątpliwości.

Ogórki kiszone to bogactwo witaminy C , polecane szczególnie osobom dbającym o linię. Po ukiszeniu ogórki stają się bowiem lekkostrawne. Czy jednak spożycie pokrytych białą warstewką warzyw będzie bezpieczne? Nie zawsze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiedy należy wyrzucić ogórki kiszone?

Jeśli biały osad pojawia się na wodzie, w której zanurzone są kiszone ogórki, zawartość słoika należy bezwzględnie wyrzucić. Ten kożuch to pleśń, która powstała najprawdopodobniej na skutek niedokładnego zamknięcia naczynia .

Produktu spleśniałych nie należy spożywać . Może się to skończyć niestrawnością, bólem żołądka czy biegunką. Spleśniałe jednak nie są ogórki kiszone, które pokrywa na biały meszek . Ten cienki filtr to bowiem nic innego jak bakterie kwasu mlekowego .

Mikroorganizmy te są pożądane w naszym organizmie. Nie tylko regulują skład mikroflory jelitowej — poprawiając tym samym trawienie i ułatwiając wydalenie toksyn — ale też korzystnie wpływają na układ odpornościowy .

Podejrzewa się także, że baterie mlekowe mogą łagodzić skutki nietolerancji laktozy . Jest to wiec doskonała informacja dla tych z was, którzy uwielbiają mleko i sery, a ze względów zdrowotnych muszą ograniczać ich spożycie.

Kiszone ogórki doskonale smakują ze świeżym chlebem. Gwarantujemy, że ta pasta kanapkowa skradnie wasze serce. A jeśli chcecie się dowiedzieć czy spożycie wody z ogórków jest bezpieczne, ten artykuł przybliży wam jej właściwości.

ogórki kiszone w słoiku
ogórki kiszone w słoiku

Źródło zdjęcia: canva/ Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zywienie.medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy