Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?
Kiszone ogórki są produktem pysznym i zdrowym. Nierzadko jednak po pewnym czasie ich skórkę zaczyna pokrywać niepokojący biały nalot. Wielu z was zastanawia się wtedy, czy może je jeszcze spożyć. Postaramy się rozwiać te wątpliwości.
Ogórki kiszone to bogactwo witaminy C , polecane szczególnie osobom dbającym o linię. Po ukiszeniu ogórki stają się bowiem lekkostrawne. Czy jednak spożycie pokrytych białą warstewką warzyw będzie bezpieczne? Nie zawsze.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kiedy należy wyrzucić ogórki kiszone?
Jeśli biały osad pojawia się na wodzie, w której zanurzone są kiszone ogórki, zawartość słoika należy bezwzględnie wyrzucić. Ten kożuch to pleśń, która powstała najprawdopodobniej na skutek niedokładnego zamknięcia naczynia .
Produktu spleśniałych nie należy spożywać . Może się to skończyć niestrawnością, bólem żołądka czy biegunką. Spleśniałe jednak nie są ogórki kiszone, które pokrywa na biały meszek . Ten cienki filtr to bowiem nic innego jak bakterie kwasu mlekowego .
Mikroorganizmy te są pożądane w naszym organizmie. Nie tylko regulują skład mikroflory jelitowej — poprawiając tym samym trawienie i ułatwiając wydalenie toksyn — ale też korzystnie wpływają na układ odpornościowy .
Podejrzewa się także, że baterie mlekowe mogą łagodzić skutki nietolerancji laktozy . Jest to wiec doskonała informacja dla tych z was, którzy uwielbiają mleko i sery, a ze względów zdrowotnych muszą ograniczać ich spożycie.
Kiszone ogórki doskonale smakują ze świeżym chlebem. Gwarantujemy, że ta pasta kanapkowa skradnie wasze serce. A jeśli chcecie się dowiedzieć czy spożycie wody z ogórków jest bezpieczne, ten artykuł przybliży wam jej właściwości.
Źródło zdjęcia: canva/ Yana Gayvoronskaya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: zywienie.medonet