Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-12T141854.284

canva/kostrez

Obłędnie pyszna pasta do kanapek z kiszonym ogórkiem

12 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli chcesz uatrakcyjnić smak codzienny kanapek mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj pyszną pastę z kiszonym ogórkiem. Przekonasz się, że kiszeniaki są dobrym dodatkiem nie tylko do sałatek czy zupy. Do tej pasty z pewnością będziesz często wracać.

Pasta to prosty sposób na odmienienie smaku i charakteru kanapek. Zamiast kłaść na chlebie plasterek szynki, można go posiekać, wymieszać z rozdrobnionym jajkiem, szczypiorkiem i gotowe. Pastę da się też przygotować z twarogu, warzyw czy wędzonej ryby.

Kwaśność kiszonego ogórka potrafi odmienić charakter niejednej potrawy. Dzięki niemu sałatka jarzynowa z mdłej zamienia się w wyrazistą, a zupa ogórkowa nabiera charakteru. Jak się okazuje kiszony ogórek bardzo dobrze komponuje się z jajkiem, co wykorzystaliśmy w naszej paście.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na obłędnie pyszną pastę do kanapek z kiszonym ogórkiem

Składniki:

  • 4 jajka

  • 2 nieduże ogórki kiszone

  • pół pęczka szczypiorku lub mała cebulka

  • 2 łyżki majonezu

  • 1-2 łyżki śmietany

  • sól, pieprz

ciasto kukułka

Aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka - błyskawiczny deser

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie pasty z kiszonym ogórkiem

Jajka ugotuj na twardo. Wystudź zalewając zimną wodą, obierz ze skorupek, posiekaj w drobną kostkę.

Ogórki kiszone pokrój w plastry, potem w paski, a następnie w małą kostkę. Jeśli mają twardą skórkę wcześniej możesz je obrać.

Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Połącz z rozdrobnionymi jajkami i kiszonymi ogórkami.

Pastę oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj majonez i gęstą śmietanę, dokładnie wymieszaj. Podawaj na kromkach pieczywa lub krakersach.

pasta jajeczna

pasta jajeczna

Źródło zdjęcia: canva/manyakotic

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: slodkoslonepichcenie

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >