Obłędnie pyszna pasta do kanapek z kiszonym ogórkiem
Jeśli chcesz uatrakcyjnić smak codzienny kanapek mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj pyszną pastę z kiszonym ogórkiem. Przekonasz się, że kiszeniaki są dobrym dodatkiem nie tylko do sałatek czy zupy. Do tej pasty z pewnością będziesz często wracać.
Pasta to prosty sposób na odmienienie smaku i charakteru kanapek. Zamiast kłaść na chlebie plasterek szynki, można go posiekać, wymieszać z rozdrobnionym jajkiem, szczypiorkiem i gotowe. Pastę da się też przygotować z twarogu, warzyw czy wędzonej ryby.
Kwaśność kiszonego ogórka potrafi odmienić charakter niejednej potrawy. Dzięki niemu sałatka jarzynowa z mdłej zamienia się w wyrazistą, a zupa ogórkowa nabiera charakteru. Jak się okazuje kiszony ogórek bardzo dobrze komponuje się z jajkiem, co wykorzystaliśmy w naszej paście.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na obłędnie pyszną pastę do kanapek z kiszonym ogórkiem
Składniki:
4 jajka
2 nieduże ogórki kiszone
pół pęczka szczypiorku lub mała cebulka
2 łyżki majonezu
1-2 łyżki śmietany
sól, pieprz
Przygotowanie pasty z kiszonym ogórkiem
Jajka ugotuj na twardo. Wystudź zalewając zimną wodą, obierz ze skorupek, posiekaj w drobną kostkę.
Ogórki kiszone pokrój w plastry, potem w paski, a następnie w małą kostkę. Jeśli mają twardą skórkę wcześniej możesz je obrać.
Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Połącz z rozdrobnionymi jajkami i kiszonymi ogórkami.
Pastę oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj majonez i gęstą śmietanę, dokładnie wymieszaj. Podawaj na kromkach pieczywa lub krakersach.
Źródło zdjęcia: canva/manyakotic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: slodkoslonepichcenie