Smakosze.pl Produkty Co oznacza czerwona plamka w jajku? Większość osób podaje złą odpowiedź, prawda jest zupełnie inna
canva/gyro

Co oznacza czerwona plamka w jajku? Większość osób podaje złą odpowiedź, prawda jest zupełnie inna

8 września 2023

Czerwona plamka w jajku dla wielu osób jest sygnałem, by kurzy nabiał wyrzucić. To spory błąd, który może nas wiele kosztować. O czym świadczy niepokojące przebarwienie? Wyjaśniamy.

Czerwona plamka w jajku nie jest groźna

Wyrzucasz jajko z czerwoną plamką? Niepotrzebnie. Choć wokół takiego wyglądu kurzego produktu narosło wiele mitów, jest on bezpieczny do spożycia. Jedyne, co może przeszkadzać to właśnie wygląd.

A przecież jeśli jajko ma trafić do jajecznicy czy ciasta, w końcowym daniu nie zauważymy tego drobnego „defektu”. Skąd on w ogóle się bierze? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Jajko w misce.jpg
canva/Yana Gayvoronskaya
Fajans z czasów PRL sprzedasz za krocie. W latach 90 każdy miał go w domu

Co oznacza czerwona plamka w jajku?

Wiele osób uważa, że osobliwy wygląd jajka świadczy o obecności kurzego zarodka. Jest to często powielany mit, który przyczynia się do marnowania żywności. Czerwona plamka przypomina kroplę krwi i tym właśnie jest.

Choć nie zabrzmi to smakowicie, to jest to skrzep krwi menstruacyjnej kury, która jajko zniosła. Jego obecność jest całkowicie naturalna i nie świadczy o tym, że zwierzę było chore. Nie ma więc powodu, by produktu o takim wyglądzie nie zjeść.

Po jajka warto sięgać

Dietetycy zalecają spożycie jaj. Dostarczają one m.in. witamin z grupy B, kwasu foliowego, fosforu czy żelaza. Obfitują też w korzystnie wpływającą na pracę mózgu cholinę oraz wspierającą układ nerwowy lecytynę.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na potrawy z jajkami. Z dietetycznego punktu widzenia najlepiej skusić się na wersję na miękko - żółtko jest bardzo zdrowe. Zjedzenie jajecznicy jednak nie będzie dużym błędem. Zwłaszcza gdy usmażymy ją bez tłuszczu .

Lekka jajecznica jest pyszna.jpg
canva/kabVisio

Źródło: kobieta.gazeta

Domownicy bez przerwy proszą mnie o to ciasto. Robię je tylko kilka chwil, zawsze się udaje
Robię ten obiad zawsze, gdy mam mało czasu. Potrzebuję tylko 3 składników, rodzina za nim przepada
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy