Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domownicy bez przerwy proszą mnie o to ciasto. Robię je tylko kilka chwil, zawsze się udaje
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 07.09.2023 16:15

Domownicy bez przerwy proszą mnie o to ciasto. Robię je tylko kilka chwil, zawsze się udaje

ciasto bez pieczenia
YouTube/@prostyprzepisna

Czy robicie ciasta bez pieczenia? To prosty sposób na wyczarowanie pysznego deseru. Odkąd przygotowuje to ciasto bez pieczenia, moja rodzina często prosi mnie o ten smakołyk. Robię go błyskawicznie i zawsze się udaje. 

Ciasto bez pieczenia, czyli szybki deser

Pieczenie ciast może być pracochłonne. Zabiera też sporo czasu, a tego zwykle nam brakuje. Czy musimy zrezygnować w takiej sytuacji z pieczenia ciast? Niekoniecznie! Możemy zrobić ciasto bez pieczenia. 

Jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Polecam przepis, z którego często korzystam. To ciasto bez pieczenia zawsze się udaje, a domownicy proszą o dokładki. Wypróbuj tę recepturę w swojej kuchni. 

ciasto bez pieczenia
Canva/stnazkul
Natnij mięso i polej je marynatą. Kotlety schabowe będą obłędnie smaczne, nie ma lepszego sposobu

Jak zrobić ciasto bez pieczenia?

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników maślanych
  • puszka masy kajmakowej
  • 100 g pokruszonych orzechów włoskich
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 ½ szklanki mleka w proszku
  • ¼ szklanki śmietanki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej

Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spodzie herbatniki. Rozsmarowujemy na nich masę kajmakową i układamy drugą warstwę herbatników. Teraz rozsmarowujemy dżem porzeczkowy i układamy herbatniki. Przygotowujemy krem, dlatego w rondelku zagotowujemy mleko z cukrem i studzimy.

Masło ucieramy mikserem i dodajemy do niego wystudzone mleko i miksujemy. Dodajemy po trochu mleko w proszku i miksujemy. Powinien powstać gładki krem. Jasny krem rozsmarowujemy na cieście i układamy herbatniki. 

Polewa, czyli ciasto gotowe

Teraz pora na zrobienie polewy do ciasta bez pieczenia. Śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy czekoladę i podgrzewamy, aż się połączą. Lekko wystudzoną polewę wykładamy na ciasto i posypujemy orzechami. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Ciasto bez pieczenia jest wyjątkowo pyszne. Możemy podać go gościom podczas różnych przyjęć okolicznościowych. Zawsze się udaje i smakuje fenomenalnie. Dokładki są mile widziane. Pisaliśmy o cieście bez pieczenia, które smakuje jak delicje. Radziliśmy jak zrobić szarlotkę bez piekarnika. 

ciasto bez pieczenia
Canva/Anna Subbotina

Źródło: prostyprzepisna.pl