Smakosze.pl Produkty Co oznacza kolor skorupki jajka?
canva/pixelshot

Co oznacza kolor skorupki jajka?

12 października 2021

Czy kolor skorupki determinuje wartość odżywczą jaja? Takie pytanie można by sobie zadać podczas zakupów. Rozwiewamy wasze wątpliwości w tej kwestii.

Z jaj przyrządzicie wiele wspaniałych potraw. Pysznie smakują na śniadanie, przyrządzone w koszulce . Jaja sadzone też mają wielu zwolenników. Przygotowanie potrawy poprzedzić muszą jednak owocne zakupy i wybór odpowiedniego rodzaju jaja.

O czym świadczy kolor skorupki jaja?

Wbrew obiegowej opinii kolor skorupki jaja nie niesie żadnej informacji na temat jego wartości odżywczych. Zarówno te w kolorze brązowym, beżowym, jak i białym są bowiem pełnowartościowym produktem. Warto po nie sięgać, aby dostarczyć sobie porcję niezbędnych do funkcjonowania organizmu aminokwasów.

Kolor skorupki skorelowany jest jedynie z zabarwieniem piór kury nioski. Im bardziej brązowe są jajka, tym bardziej brązowa była kura, która je zniosła. Nie ma powodu, by przy zakupach preferować którekolwiek zabarwienie wapniowej otoczki.

Przyjęło się uważać, że jaja z brązową skorupką są lepsze. Wynika to z faktu, że zwykle mają one wyższą cenę. Nie jest ona jednak pochodną wartości jaja , a jej przyczyną jest tylko i wyłącznie konieczność zapewnienia większej ilości paszy kurom o ciemnym ubarwieniu.

Brązowe kury zwykle są większe niż ich białe kuzynki. Znoszą też większe jaja. Mają zatem wyższe zapotrzebowanie energetyczne, które przekłada się na wyższą cenę produktu końcowego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przy zakupie jaj zwracajmy zatem uwagę przede wszystkim na oznaczenie metody chowu kury. Wybierajmy jaja oznaczone jak najniższą cyfrą. Jaja zerówki pochodzą od kur, które trzymane były na wolności i spożywały wartościowy pokarm.

Jajo na sianie
Jajo na sianie

Źródło zdjęcia: canva/Andrii Popov

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: portal.abczdrowie, poradnikzdrowie, experyment.gdynia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy