Smakosze.pl Produkty Co oznaczają brązowe plamy na bananie?
canva/fusaromike

Co oznaczają brązowe plamy na bananie?

27 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pewnie nie raz przechowując w domu banany, zauważyliście, że pojawiły się na nich brązowe cętki. Wraz z nimi pojawiła się też wątpliwość — jeść czy nie jeść? Już wyjaśniamy, co oznaczają brązowe plamy na bananie. Tak, żebyście już nigdy nie musieli się zastanawiać, co z takimi owocami zrobić.

Banany, choć pochodzą z ciepłych krajów, są u nas jednymi z najpopularniejszych owoców. To dlatego, że są dostępne przez cały rok. Mają też doskonały smak, są sycące i bardzo wartościowe.

Banany zrywa się z drzew, gdy są jeszcze zielone. Dojrzewają w transporcie i w czasie przechowywania. Znamy więc ich wersję zieloną, jasnożółtą, ciemnożółtą, z brązowymi cętkami, a nawet brązową. Które banany można jeść?

Co oznaczają brązowe plamy na bananie?

Brązowe plamy na bananach nie oznaczają, że owoce są zepsute. Wskazują tylko na ich pełną dojrzałość. Takie banany mają intensywny zapach, są bardzo słodkie i smaczne. Ich skórka jest wtedy dość cienka i łatwa do usunięcia.

Co ciekawe, banany z brązowymi cętkami na skórce, zawierają więcej substancji przeciwnowotworowych, niż te żółte. Dostarczają też dużo potasu, który reguluje pracę serca, prawidłowe ciśnienie krwi i zapewnia równowagę elektrolityczną. Podnoszą także odporność organizmu.

Słodkość tych bananów wynika z faktu, że nie zawierają już skrobi, tylko cukry proste. Są one łatwiejsze do trawienia, jednak mają też wyższy indeks glikemiczny, niż mniej dojrzałe owoce. Nie są więc najlepsze dla osób z zaburzonym poziomem cukru we krwi.

Jak się okazuje, jadalne są też banany z brązową skórką. Gdy ją zdejmiecie, pod spodem ukaże się zwykle biały miąższ. Jest on smaczny i bardzo słodki. Zrezygnujcie jednak z jedzenia tych owoców, gdy na skórce zauważycie ślady pleśni, a miąższ stanie się ciemny i mazisty.

Pomysły na dojrzałe banany

Dobrze dojrzałe banany najlepiej jest zjeść na przekąskę. Możecie też wykorzystać je do przyrządzenia oryginalnych potraw. Jakich?

Dobrze dojrzałe banany można wykorzystać do przygotowania ciasta, muffinek, chlebka bananowego, batoników zbożowych. Warto też je dodać do koktajlu, owsianki czy ciasta na placki.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić kluski leniwe z bananami , zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu też przepis na bananowe placki .

banany na ciepło
banany na ciepło

Źródło zdjęcia: canva/Kondoruk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wszystkiegoslodkiego, zdrowie.tvn, poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy