Smakosze.pl Przepisy Co robić, gdy farsz na gołąbki jest za suchy i twardy?
canva/kostrez

Co robić, gdy farsz na gołąbki jest za suchy i twardy?

10 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Czasem zdarza się, że farsz do gołąbków wychodzi za suchy i twardy, co uniemożliwia wygodne faszerowanie. Aby temu zaradzić, wystarczy dolać do niego odrobinę bulionu. Ten nawilży masę, a także doda odrobinę więcej smaku.

Gołąbki nie są najłatwiejszym przepisem do wykonania - czasem potrzeba wielu godzin, aby móc się cieszyć ich obłędnym smakiem. Najgorsze sytuacje są wtedy, gdy farsz nie wychodzi tak, jak powinien.

W momencie faszerowania liści kapusty niekiedy farsz okazuje się być wyjątkowo suchy i zbity. Odrobina bulionu wlana do masy rozwiąże ten problem praktycznie natychmiastowo - wystarczy całość dokładnie przemieszać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • mięso mielone, pół kilograma

  • sól

  • woda

  • ryż biały, pół kilograma

  • pieprz

  • śmietana 100 ml

  • 1 cebula

  • mąka 2 łyżki

  • oliwa

  • kapusta

  • koncentrat pomidorowy, 2 łyżki

  • bulion 1 litr

Oczyszczoną kapustę w brzydkich wierzchnich liści wstaw do garnka z wrzącą wodą. Powoli odrywaj liście, które wystarczająco zmiękły. Obierz cebulę i posiekaj ją bardzo drobno. Zeszklij ją na oleju, aż zmięknie.

Do miski włóż mięso, cebulę, ugotowany ryż, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość bardzo dokładnie. Na każdy liść wyłóż porcję nadzienia i zawiń tak, aby uzyskać zgrabne gołąbki. Kilka liści połóż na dnie dużego garnka. Ułóż na nich gołąbki.

Do osobnego rondelka wlej przecier pomidorowy z bulionem, mąką, solą i pieprzem. Po zagotowaniu dodaj do sosu śmietankę. Zalej nim gołąbki. Gotuj całość przez około godzinę na średnim ogniu pod przykryciem. Podawaj, gdy kapusta będzie miękka, a farsz w pełni ugotowany. Smacznego.

Gołąbki

Źródło: canva/jabiru

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: shareinfo.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy