Co roku marynuję fasolkę szparagową. Zimą cała rodzina jest mi za to wdzięczna
Fasolka szparagowa to jeden z wyjątkowych smaków lata. Lubimy ją i często jadamy to warzywo, gdy jest na nie sezon. Jednak warto smak fasolki szparagowej zamknąć w słoiku, czyli- to warzywo zamarynować. Zimą będzie jak znalazł. Cała rodzina będzie cieszyć się smakiem pysznej marynowanej fasolki szparagowej.
Fasolka szparagowa, czyli smak lata
Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do dań obiadowych. Zwykle podajemy ją z masłem i bułką tartą. Bywa też dodawana do zup i sałatek. Fasolka szparagowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Jedzenie jej dostarcza nam witaminy A i C, beta-karotenu, potasu, magnezu, fosforu i żelaza.
Marynowana fasolka szparagowa będzie doskonałym dodatkiem do dań obiadowych jesienią i zimą. Wystarczy ją podgrzać i szybko przypomnisz sobie smak lata. Fasolkę szparagową należy pasteryzować podwójnie w odstępach czasu. Inaczej mogą się w niej rozwinąć grzyby i bakterie. Wtedy fasolka nie będzie już jadalna. Trzeba też porządnie wyparzyć słoiki do pasteryzacji.
Jak przyrządzić marynowaną fasolkę szparagową?
Składniki:
- 6 kg fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
- 2 główki czosnku
- cukier
- sól
- woda
- 12 słoików o poj. 0,9 l
Odcinamy końcówki z fasolki, myjemy i doprowadzamy do wrzenia w garnku. Od momentu wrzenia gotujemy 5 minut. Odcedzamy i studzimy. Fasolkę układamy pionowo w wyparzonych słoikach. Do każdego ze słoików wsypujemy łyżeczkę cukru, soli i dodajemy nieobrany ząbek czosnku.
Słoiki napełniamy zimną wodą prawie do pełna- zostawiamy centymetr do zamknięcia powierzchni słoika. Wstawiamy do garnka na dnie, którego kładziemy bawełnianą ściereczkę. Wlewamy wodę do ⅔ wysokości słoika i przykrywamy pokrywką. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 60 minut.
Podwójna pasteryzacja, czyli zamarynuj fasolkę na zimę
Wyjmujemy gorące słoiku i odstawiamy je na 24-36 godzin. Po tym czasie słoiki ponownie wstawiamy do garnka, nalewamy wodę do ⅔ wysokości słoika i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 60 minut. Wyjmujemy słoiki i zostawiamy, żeby ostygły.
Naklejamy etykiety z datą pasteryzacji i wynosimy zamarynowaną fasolkę szparagową do spiżarni. Można ją też przechowywać w piwnicy. Może w niej spędzić nawet do 12 miesięcy. Jednak jest tak pyszna, że szybko trafi jako dodatek do obiadu. Pisaliśmy, jak gotować fasolkę, żeby była zielona. Radziliśmy też, co zrobić, by fasolka nie wyszła łykowata.
Źródło: beszamel.se.pl