Jak gotować fasolkę, żeby była zielona? Kucharz zdradził swój sekret, jego porada jest bezcenna
Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do letnich obiadów. Można z niej też przyrządzać sałatki. Jednak, co zrobić, żeby fasolka zachowała zielony kolor? Znany kucharz zdradził patent na gotowanie fasolki. Dzięki temu jej kolor będzie wyjątkowo świeży i intensywny.
Fasolka, czyli smak lata
Fasolka szparagowa kojarzy nam się z letnimi obiadami i długo wyczekiwaną porą roku. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, ale też jest pyszna podawana z masłem i bułką tartą. Czekamy na jej smak przez cały rok. Doceniamy też fasolkę szparagową za bogactwo witamin, których nam dostarcza.
Fasolka szparagowa zawiera witaminy A i C. Dostarcza nam też beta-karotenu, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. To pożywne warzywo, które obniża wysokie ciśnienie krwi i polecane jest cukrzykom. Jak gotować fasolkę, by zachowała zielony kolor? Kucharz zdradził swój sekret.
Ten składnik gwarantuje, że ogórki kiszone będą twarde i chrupiące. Mało kto o nim pamiętaJak gotować fasolkę, by była zielona?
Składniki:
- 400 g zielonej fasolki szparagowej
- 40 g masła
- 1 cebula
- 40 ml octu z czerwonego wina
- sól
- cukier
Ważne jest, by gotować zieloną fasolkę w gorącej wodzie. Odcinamy końcówki fasolki, ale tylko z jednej strony, czyli te, na których ta fasolka była zawieszona. Wodę na fasolkę sporo solimy i dodajemy trochę cukru. Cebule kroimy drobno, na patelni roztapiamy masło i dodajemy cebulkę.
Musi się tylko zeszklić, solimy ją. Fasolkę wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy tylko 4 minuty. Do patelni z cebulką dolewamy ocet z czerwonego wina, doprawiamy solą, cukrem i wodą z gotowania fasolki. Fasolkę wyjmujemy i wrzucamy do patelni. Wszystko dokładnie mieszamy.
Zielony kolor fasolki, czyli gotuj kótko
Zielony kolor fasolki zachowamy dzięki temu, że fasolkę wrzucimy do wrzącej wody, będzie ona dość słona. Sekretem zatrzymania intensywnego koloru jest krótki gotowanie tego warzywa. Wystarczy tylko 4 minuty. To sprawi, że fasolka będzie jędrna, zielona i chrupiąca.
Tak ugotowana fasolka zachowa piękny zielony kolor i będzie dużo zdrowsza niż rozgotowana fasolka w kolorze brązowym lub czarnym. Zachowa wszelkie wartości odżywcze i witaminy. Doskonale będzie smakować z cebulką i octem winnym. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by fasolka nie wyszła łykowata. Radziliśmy, czym zastąpić bułkę tartą.
Źródło: YouTube/@kochamgotowac