Co zrobić, żeby fasolka szparagowa nie wyszła łykowata? Przygotuj nożyk i gorącą wodę
Fasolka szparagowa jest sycąca i zdrowa. W nieco bardziej wyrośniętych czy starszych okazach możemy jednak trafić na utrudniające przyjemne jedzenie łyko. Na szczęście istnieje prosty sposób na pozbycie się problemu. Z naszą instrukcją obejmującą wykorzystanie wrzątku i nożyka unikniecie rozczarowań.
Łyko w fasolce szparagowej
Młoda fasolka szparagowa jest niezwykle delikatna. Niestety większe sztuki lub nieco starsze porcje mają w sobie często łyko, czyli twarde nitki, które trudno rozgryźć. Takie fragmenty są też trudniejsze do strawienia, wiec warto się ich pozbyć.
Na szczęście żmudne wycinanie nie będzie konieczne. Jeśli bowiem umyte warzywo zalejemy wrzątkiem i pozostawiamy na chwilę, przy odcinaniu końcówek z łatwością usuniemy też niepożądane „niteczki”.
Siostra Anastazja ma przepis na obiad na lato w 15 minut. Nasze babcie go kochałyJak gotować fasolkę szparagową?
Czas przyrządzania warzywa będzie zależny od metody obróbki i „starości” kupionych przez nas sztuk. Młoda fasolka szparagowa będzie miękka szybciej niż stara, a żółta dojdzie wcześniej niż zielona. Gotowanie na parze także zajmie więcej czasu.
Warto zadbać o to, by nie rozgotować strączków, gdyż pozbawi je to smaku. Żółtą fasolkę przyrządzimy nawet w 5 minut, zieloną w 8. W końcówce sezonu fasolkę szparagową gotujemy zawsze nieco dłużej — od 10-12 minut w przypadku strączków w kolorze żółtym do nawet 18 w przypadku zielonych okazów.
Jak podać fasolkę szparagową?
Obfitujące w białko i błonnik warzywo z powodzeniem można podjadać solo. Wiele osób dodaje podsmażoną na maśle bułkę tartą, co niestety nie jest zbyt zdrowe. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie skropienie strączka oliwą z oliwek i dodanie ziół lub ostrej papryczki. Fasolka szparagowa doskonale smakuje też w sałatce z dodatkiem świeżych malin.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone patenty na fasolkę szparagową. Spróbujcie jej koniecznie w odsłonie z dodatkiem płatków owsianych. Latem warto też zadbać o zapasy na zimę. Z tym przepisem z łatwością zamkniecie przyjemny smak fasolki szparagowej w słoiku.