Co roku na Tłusty Czwartek robię lany chrust. To już tradycja
Tłusty Czwartek już za kilka dni, a Wy nadal nie wiecie jakie przekąski przygotować? Oczywiście tradycyjne pączki z nadzieniem lub faworki to zawsze będzie świetny wybór. Jednak czasami warto troszkę odbiec od tego co powszechne i zrobić coś innego, co pozwoli odblokować nowe smaki. Tak przekąska idealnie nada się na to święto.
Co przygotować na Tłusty Czwartek?
Tradycja Tłustego Czwartku sięga wielu lat wstecz . Już w starożytności, a konkretnie w Rzymie jadano pączki, jednak wtedy przygotowywano je nie na słodko, a na słono z dodatkiem słoniny. Zmieniło się to w XVI wieku kiedy zaczęto je obsypywać cukrem . Wtedy tez tradycja ta dotarła do Polski i utrzymuje się do dziś.
Co wybrać na Tłusty Czwartek? Jak wiadomo jest to wyjątkowy dzień, w którym można odstawić dietę na bok i cieszyć się smakiem różnorodnych pyszności. Pączki i faworki to tradycja i jak mówi staropolskie przysłowie, każdy musi zjeść w Tłusty Czwartek przynajmniej jednego pączka, aby mu się wiodło w życiu przez cały rok. Dlatego oprócz pączków mamy do zaproponowania przepis na chrusty, ale nie takie zwykłe .

Lane chrusty na Tłusty Czwartek
Lane Chrusty to świetna opcja, jeśli chcemy zrobić coś innego niż zwykłe faworki . Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka spirytusu
- cukier puder do posypania
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować pyszne lane chrusty?
Przygotowanie takich lanych chrustów nie jest skomplikowane. Idealnie nadadzą się one na Tłusty Czwartek , a do tego są bardzo smaczne.
W pierwszej kolejności do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka , wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, a także łyżeczkę spirytusu. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką kuchenną. Dodanie małej ilości alkoholu sprawi , że nasze faworki będą piły mniej tłuszczu.
Kiedy po wymieszaniu uzyskamy jednolite płynne ciasto, to przelewamy je do mocnego foliowego woreczka , który ma możliwość zamknięcia. Może to być np. większy woreczek strunowy.
W kolejnym kroku na jednym z dolnych rogów woreczka wycinamy nożyczkami małą dziurkę, przez którą wylewamy małe porcje ciasta na rozgrzany na patelni olej, tworząc koncentryczne kształty . Faworki smażymy z obu stron do momentu, aż się zarumienią.

Tak przygotowane lane chrusty posypujemy cukrem pudrem .

Sprawdź przepis na pyszne słodkie placki . Zobacz, jak Książulo ocenił najtańszy obiad w Zakopanem .