Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawiń mięso mielone w folię i wrzuć do wody. Ten przepis zasługuje na nagrodę
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.02.2025 13:32

Zawiń mięso mielone w folię i wrzuć do wody. Ten przepis zasługuje na nagrodę

domowa kiełbasa
Fot. Anna Zyśk

Nie kupuj kiełbasy w sklepie mięsnym. Influencerka kulinarna – Anna Zyśk – pokazała, jak zrobić ten przysmak własnoręcznie. Z jej przepisem przygotowanie wędliny jest bajecznie łatwe. Poznaj przepis, a taką kiełbasę będziesz robić bardzo często. 

Kiełbasa lepsza niż ze sklepu

Anna Zyśk jest influencerką kulinarną i autorką przepisów, którymi chętnie dzieli się w mediach społecznościowych. Publikuje je na profilu o nazwie jedz.pysznie. Zyśk podzieliła się z nami autorskim sposobem na przygotowanie domowej kiełbasy. Dzięki jej poradom każdy może ją przygotować, bo wędlina nie wymaga ani wędzenia, ani suszenia.

Wypróbuj przepis, a rzadko kiedy sięgniesz po gotową kiełbasę ze sklepu. Smak domowego wyrobu jest nie do przebicia, a w dodatku trudno porównać się z czymkolwiek. Na twoim miejscu od razu zrobiliśmy podwójną porcję.

Henia Foks robi fasolkę inaczej. Wrzuca ją do kociołka i wychodzi arcydzieło

Kiełbasa z kilku składników

Przepis Zyśk na kiełbasę jest o tyle interesujący, że można przygotować ją bez problemu we własnej kuchni. Jest to możliwe dzięki składnikom, z których ten przysmak powstaje. Najważniejszymi z nich są – mięso mielone oraz boczek. Niezbędne będą również przyprawy. Potrzebnych składników nie ma zbyt wiele, o czym przekonasz się, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, żeby trzymać się podanych proporcji, a wędlina wyjdzie doskonała.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 550 g mielonego mięsa z karków
  • 250 g  zmielonego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 g majeranku
  • 15 g soli
  • 60 ml wody

Przepis na domową kiełbasę

Krok 1. Do miski przełóż zmieloną karkówką oraz boczek

mięso2.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Dodaj przeciśnięte przez paskę ząbki czosnku. Wsyp sól i majeranek. Na koniec wlej wodę, a składniki połącz w jednolitą masę.

składniki kiełbasa.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Rozetnij rękaw do pieczenia i rozłóż go na blacie. Na środku ułóż mięsną masę. Mięso zawiń w rękaw, formując je w kształt kiełbasy. Zwiąż końce rękawa sznurkiem. Kiełbasę zawiń w folię spożywczą. 

Projekt bez nazwy-4.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. W garnku rozgrzej wodę do 80 stopni Celsjusza. Włóż do niej zawiniętą w folię kiełbasę i gotuj ją przez godzinę.

Projekt bez nazwy-5.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Kiełbasę pozostaw do wystygnięcia w garnku. Następnie ją rozpakuj i gotową krój w plastry.

kiełbasajpg
Fot. Anna Zyśk