Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Przewozili 23 tony, służby zatrzymały na granicy. W ładunku znaleziono sporysz i pleśń
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.02.2025 07:00

Przewozili 23 tony, służby zatrzymały na granicy. W ładunku znaleziono sporysz i pleśń

Tiry na granicy
Fot. Canva

Transport fasoli z Ukrainy został zatrzymany na granicy. Inspektorzy wykryli w nim obecność szkodliwych substancji. 23 tony produktu nie wjedzie do Polski i zostało zawróconych do miejsca pochodzenia.

Szkodniki i pleśni w fasoli

Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych to państwowa agencja, która – jako jedna z wielu – dba o bezpieczeństwo żywności, która trafia na nasze półki. Jej starania koncentrują się między innymi na badaniu produktów, które wjeżdżają do Polski. A w tym wypadku – raczej nie wjeżdżają.

Inspektorzy z IJHARS w Lublinie przebadali bowiem tira pełnego białej fasoli pochodzącej z Ukrainy. Wyniki nie były korzystne dla produktu. W transporcie wykryto szkodniki, sporysz i pleśń.

fasola biała

Smaczna, zdrowa i niemal bez ości. Tą rybę kupisz do soboty za bezcen w Biedronce

IJHARS zatrzymał fasolę

O wynikach swojego działania Inspekcja poinformowała na swojej stronie na Facebooku. Podkreślono, że decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności. Oznacza to, że fasola nie trafi do obrotu w Polsce.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Sporysz to przetrwalnikowe stadium pasożytniczego grzyba buławinki czerwonej. Jest on dość popularnym, by tak rzec, szkodnikiem naszych jadalnych zbóż. Zdarza się też w pszenicy, jęczmieniu i życie.

sporysz

Groźne substancje w żywności

Ciemnobrązowe, podłużne drobinki mogą mieć do 2-3 mm długości. Ich działanie na nasz organizm to efekt kilku alkaloidów, które powodują między innymi wzrost ciśnienia oraz podnoszą poziom oksytocyny. Dlatego, o ile sporysz stosuje się w medycynie (w tym do leczenia migreny), jedzenie go w potrawach grozi zatruciem. 

Niestety, sporysz jest przy tym odporny na wysoką temperaturę. Dlatego najłatwiej zatruć się nim jedząc zanieczyszczony chleb. Na zatrucie nie ma konkretnej odtrutki. Pleśnie, które również znalazły się w trefnej fasoli, mogą mieć nawet działanie rakotwórcze, w tym wywoływać białaczkę. Trzeba też liczyć się z reakcjami alergicznymi i chorobami dermatologicznymi.

elewatory

Pleśnie w transporcie jedzenia

Pleśń i drobnoustroje to skażenie żywności, któremu w rozwoju pomagają odpowiednie warunki. Chodzi zwłaszcza o ciepło i wilgoć. Dlatego podobne skażenia pojawiają się regularnie i należy kontrolować obieg produktów, by wyłapywać niezdrowe towary.

Warto przy tym pamiętać, że nawet zdrowe kasze, zboża czy strączki, które trafiają do naszych kuchni, w dalszym ciągu lepiej jest myć. Często przechowywane są one w elewatorach, gdzie może dochodzić do różnego rodzaju skażeń. Przelejmy więc wodą ryż czy kaszę przed ugotowaniem.

Poznaj też wyniki badań pestycydów w pomarańczach i informację o wycofaniu ryb ze sklepów.