Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź serek wiejski i zrób najlepsze placki. Biją na głowę nawet racuchy
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.02.2025 22:00

Weź serek wiejski i zrób najlepsze placki. Biją na głowę nawet racuchy

placki z serka wiejskiego
Fot. Canva

Smażone placki to jeden z naszych ulubionych sposobów na pożywne śniadanie. W tej wersji racuchy takie są bardzo nietypowe. Zawdzięczają to jednemu składnikowi – serkowi wiejskiemu.

Racuchy z serkiem wiejskim

O ile dodatek nabiału w cieście na racuchy nikogo raczej nie zdziwi, to ten składnik jest czymś niecodziennym. A jednak serek wiejski to nie tylko doskonała przekąska sama w sobie lub baza twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem. To także świetny składnik ciast.

Świetny, bo serek granulowany w śmietanowej zalewie jest niskokaloryczny, a zarazem bardzo bogaty w białko. Przygotowane na jego bazie placki są kremowe w smaku i niezwykle lekkie. Serek taki często funkcjonuje w przepisach podobnie jak jogurt, dlatego też dobrze sprawdza się w kompozycjach deserowych.

racuchy z owocami

To najgorsza woda jaką możesz wlać do czajnika. Nigdy tak nie rób

Serek wiejski na śniadanie

Serek wiejski, który przyjechał do nas z Ameryki, przeżywa właśnie swój renesans. Na Tik-toku popularne są liczne przepisy na ciasta, ciastka, lody i podobne desery i śniadania przygotowywane z jego użyciem. Kiedy się pojawiły, sprzedaż serka wzrosła nawet o jedną trzecią.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 200 g serka wiejskiego
  • 80 g mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 ml miodu
  • Masło klarowane do smażenia
  • Owoce i cukier puder do podania na śniadanie

serek wiejski

Placki z serka wiejskiego

Serek wiejski przekładamy do miski. Widelcem rozgniatamy go tak, by nie było grudek. Dodajemy pozostałe mokre składniki.

Masę dokładnie mieszamy rózgą. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

ciasto na racuchy

Na patelni rozgrzewamy warstwę masła klarowanego. Placki nakładamy łyżką i smażymy, by były złociste z obu stron. Jeśli rumienią się za szybko, należy zmniejszyć ogień.

Placki zdejmujemy na ręcznik papierowy. Po odsączeniu układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z owocami lub konfiturami.

Wypróbuj też przepisy na kuleczki ziemniaczane i pieczonego kurczaka.

racuchy