Co roku na Wielkanoc podaję jajka w różowej marynacie. Są hitem w moim domu
To nie kraszanki ani sztucznie barwione podróbki. Te jajka o niezwykłej barwie nie służą tylko do przyciągania wzroku. Można je jeść, i to ze smakiem.
Barwione jajka
Od lat nieodłącznym składnikiem naszej diety są sztuczne barwniki. Często unikamy ich jak możemy, wiadomo jednak doskonale, że czaić się mogą dosłownie wszędzie, a poprawianie natury trwa w najlepsze. Dlatego często sięgamy po naturalne odpowiedniki tych chemikaliów, przyjazne dla naszego zdrowia i dla oczu.
Wiemy więc dobrze, że jajeczne kraszanki można zrobić, gotując jajka w cebuli, kurkumie czy buraczkach . Jednak skoro substancje koloryzujące zawarte są w tak naturalnych produktach, może nie trzeba ograniczać barwienia jajek do tych w skorupkach?
Jajka w buraczkach
Stąd właśnie pomysł na jajka w buraczkach. Zamarynowane po ugotowaniu, będą świetną ozdobą wielkanocnego stołu . Wzbudzą także na pewno podziw świątecznych gości i zostaną zapamiętane na długie dni. Można podawać je na talerzu z kleksem majonezu albo wyjąć z nich żółtka i przygotować z nich jajka faszerowane.
Potrzebujemy
- Jajka (1 duży burak starczy na co najmniej cztery sztuki)
- 1 ugotowanego buraka
- Szklankę wody
- 100 ml octu
- 1 łyżkę cukru
- 1 łyżeczkę soli
Jajka na fioletowo
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. W małym rondelku mieszamy wodę, ocet, sól i cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Buraka gotujemy, ale osobno, w samej wodzie . Po ugotowaniu kroimy w drobną kostkę, a lepiej – ścieramy na tarce.
Do słoika lub innego wysokiego naczynia wykładamy część startych buraków. Wkładamy jajka i zasypujemy pozostałą częścią buraczanych kawałków, pilnując, by jajka były dobrze przykryte. Następnie zalewamy mieszankę wodą z rondelka. Odstawiamy na noc, pilnując, by nie trzymać jajek w zalewie dłużej niż 12-14 godzin – inaczej zbyt mocno przejdą zapachem octu. Jajka są gotowe do podania – lub faszerowania.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z karkówki i ziemniaków oraz wiosenną sałatkę wielkanocną z szynką .