Smakosze.pl Porady Co roku na Wielkanoc podaję jajka w różowej marynacie. Są hitem w moim domu
fot. Canva/bhofact2

Co roku na Wielkanoc podaję jajka w różowej marynacie. Są hitem w moim domu

7 marca 2024

To nie kraszanki ani sztucznie barwione podróbki. Te jajka o niezwykłej barwie nie służą tylko do przyciągania wzroku. Można je jeść, i to ze smakiem.

Barwione jajka

Od lat nieodłącznym składnikiem naszej diety są sztuczne barwniki. Często unikamy ich jak możemy, wiadomo jednak doskonale, że czaić się mogą dosłownie wszędzie, a poprawianie natury trwa w najlepsze. Dlatego często sięgamy po naturalne odpowiedniki tych chemikaliów, przyjazne dla naszego zdrowia i dla oczu.

Wiemy więc dobrze, że jajeczne kraszanki można zrobić, gotując jajka w cebuli, kurkumie czy buraczkach . Jednak skoro substancje koloryzujące zawarte są w tak naturalnych produktach, może nie trzeba ograniczać barwienia jajek do tych w skorupkach?

starte buraki
fot. Canva
Żaden jogurt, żadna śmietana. Tym składnikiem najlepiej zabielić zupę ogórkową
Byle do wiosny.... Na przednówku brakowało nawet mąki, ale nasze babcie wiedziały, co robić

Jajka w buraczkach

Stąd właśnie pomysł na jajka w buraczkach. Zamarynowane po ugotowaniu, będą świetną ozdobą wielkanocnego stołu . Wzbudzą także na pewno podziw świątecznych gości i zostaną zapamiętane na długie dni. Można podawać je na talerzu z kleksem majonezu albo wyjąć z nich żółtka i przygotować z nich jajka faszerowane.

Potrzebujemy

  • Jajka (1 duży burak starczy na co najmniej cztery sztuki)
  • 1 ugotowanego buraka
  • Szklankę wody
  • 100 ml octu
  • 1 łyżkę cukru
  • 1 łyżeczkę soli

Jajka na fioletowo

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. W małym rondelku mieszamy wodę, ocet, sól i cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Buraka gotujemy, ale osobno, w samej wodzie . Po ugotowaniu kroimy w drobną kostkę, a lepiej – ścieramy na tarce.

Do słoika lub innego wysokiego naczynia wykładamy część startych buraków. Wkładamy jajka i zasypujemy pozostałą częścią buraczanych kawałków, pilnując, by jajka były dobrze przykryte. Następnie zalewamy mieszankę wodą z rondelka. Odstawiamy na noc, pilnując, by nie trzymać jajek w zalewie dłużej niż 12-14 godzin – inaczej zbyt mocno przejdą zapachem octu. Jajka są gotowe do podania – lub faszerowania.

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z karkówki i ziemniaków oraz wiosenną sałatkę wielkanocną z szynką .

buraki w słoiku
fot. Canva
Wrzucam wszystko na jedną patelnię i w chwilę mam pyszny obiad. Ten patent na makaron to hit
Ostatnio to moje ulubione ciasto. Jest mięciutkie i zawsze się udaje, lepsze niż z cukierni
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy