Ostatnio to moje ulubione ciasto. Jest mięciutkie i zawsze się udaje, lepsze niż z cukierni
Mięciutkie ciasto jest właśnie tym, co chciałam uzyskać. Udało mi się to dzięki temu prostemu przepisowi. Puszysty i leciutki jak chmurka wypiek zrobiłam ze składnika, który być może masz w lodówce. Wykorzystaj go i upiecz to znakomite ciasto.
Ciasto, które zawsze się udaje
Moja rodzina zwykle po obiedzie ma ochotę na kawałek apetycznego ciasta. Ostatnio przyrządzam je w niezwykle prosty sposób ze składnika, który jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Robię ciasto z twarogu, a efekt jest pyszny. To ciasto zawsze się udaje i zachwyca miękkością.
Jest przy tym niezwykle puszyste i delikatne. Jednym słowem, to prawdziwe niebo w gębie. Dlatego polecam każdemu przepis na to proste, ale pyszne ciasto. Będzie jak znalazł po obiedzie i zachwyci smakiem niejednego łasucha. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Recipes Natali. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
To nie jest jedzenie z restauracji. Tak karmią w polskim szpitalu, ciężko uwierzyć własnym oczomJak przygotować ciasto z twarogu z morelami?
Składniki:
- ¼ kg twarogu
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 6 łyżek masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g suszonych moreli
Przygotowanie ciasta zacznij od zblendowania jak najdrobniej twarogu. Do miski przełóż masło, wsyp cukier i połącz składniki. Następnie wbij jajko, dołóż twaróg, cukier waniliowy i zmiksuj. Teraz przesiej do miski mąką i proszek do pieczenia.
Składniki zmiksuj i pokrój suszone morele w małe kawałki. Dodaj je do ciasta i wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Mięciutkie ciasto z morelami na wiosnę
Ciasto z twarogu z morelami wychodzi wyjątkowo mięciutkie i puszyste. Jest leciutkie jak chmurka i po prostu rozpływa się w ustach. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet laik w kuchni. Kilka minut pracy, a resztę zrobi już piekarnik.
Polecam ten przepis, bo dzięki niemu zrobisz mięciutkie ciasto, które zawsze się udaje. Będzie idealne na wiosenny deser. Morele dodają mu smaku i sprawiają, że chętnie sięgam po dokładkę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić baranka na stół wielkanocny. Podawaliśmy też przepis na wiosenną sałatkę makaronową.