Żaden jogurt, żadna śmietana. Tym składnikiem najlepiej zabielić zupę ogórkową
W asortymencie produktów nabiałowych do zabielania zupy znajduje się kilka nieoczywistych produktów. Choć większość z nas używa ciągle śmietany, warto wypróbować inne rozwiązania. Jedno z nich jest szczególnie ciekawe.
Zabielanie zupy ogórkowej
Choć spotykamy osoby, które lubią zupę ogórkową w wersji czystej, dla większości z nas podstawa to wersja tradycyjna, zabielona jakimś rodzajem produktu mlecznego. Zazwyczaj używamy do zabielania śmietany. Nie na darmo 12-procentowa wersja tego produktu nosi często przypisek „do zup i sosów”.
Popularnością cieszą się też jednak produkty fermentowane. Jogurt jest często stosowaną mniej tłustą alternatywą dla śmietany. Stał się popularny, kiedy pojawiły się gęste wersje tego produktu, a także tzw. jogurt grecki, a ostatnio – skyr.
Wrzucam wszystko na jedną patelnię i w chwilę mam pyszny obiad. Ten patent na makaron to hitOgórkowa z maślanką
Można rzeczywiście iść tą drogą. Skyr to jogurt wytwarzany ze zsiadłego mleka, który czasem określany jest jako lekka wersja białego sera czy twarogu. A skoro jesteśmy przy serkach – można się czasem spotkać z zabielaniem zupy ogórkowej nawet mascarpone. To ciekawy sposób, którego warto spróbować. Mascarpone to gęsty, jedwabisty produkt, pod wpływem którego zupa stanie się bardzo esencjonalna i sycąca.
Rzadko jednak ciągle spotykamy się z jeszcze jednym produktem mlecznym, którym można zabielić zupę ogórkową. Ten dla odmiany jest lżejszy od innych wymienionych tutaj: jest nim maślanka. Ten sfermentowany produkt uboczny w procesie wyrabiania masła to dość rzadki płyn o charakterystycznej dla sfermentowanych produktów kwasowości.
Dobrze zabielona ogórkowa.
Maślanka dodaje zupie ogórkowej ciekawego smaku, nie zaburzając balansu z kwasowością ogórków kiszonych. Zupa z tym składnikiem spodoba się fanom bardziej „kiszonej” w smaku ogórkowej. Jeśli mamy do czynienia z delikatniejszymi podniebieniami osób preferujących bardziej słodkie smaki, warto sięgnąć po mascarpone.
Na który z produktów byśmy się jednak nie zdecydowali, należy pamiętać o zahartowaniu go przed dodaniem do zupy. Kilka łyżek gorącej zupy do osobnego naczynia z nabiałowym dodatkiem sprawi, że maślanka, mascarpone, śmietana czy skyr nie zwarzą się po dodaniu do zupy.
Wypróbuj też przepisy na serowe paluszki na bazie majonezu i mizerię z magicznym składnikiem.