Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden jogurt, żadna śmietana. Tym składnikiem najlepiej zabielić zupę ogórkową
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.03.2024 15:30

Żaden jogurt, żadna śmietana. Tym składnikiem najlepiej zabielić zupę ogórkową

zupa ogórkowa
fot. Canva

W asortymencie produktów nabiałowych do zabielania zupy znajduje się kilka nieoczywistych produktów. Choć większość z nas używa ciągle śmietany, warto wypróbować inne rozwiązania. Jedno z nich jest szczególnie ciekawe.

Zabielanie zupy ogórkowej

Choć spotykamy osoby, które lubią zupę ogórkową w wersji czystej, dla większości z nas podstawa to wersja tradycyjna, zabielona jakimś rodzajem produktu mlecznego. Zazwyczaj używamy do zabielania śmietany. Nie na darmo 12-procentowa wersja tego produktu nosi często przypisek „do zup i sosów”.

Popularnością cieszą się też jednak produkty fermentowane. Jogurt jest często stosowaną mniej tłustą alternatywą dla śmietany. Stał się popularny, kiedy pojawiły się gęste wersje tego produktu, a także tzw. jogurt grecki, a ostatnio – skyr.

ogórkowa w miseczce
fot. Canva
Wrzucam wszystko na jedną patelnię i w chwilę mam pyszny obiad. Ten patent na makaron to hit

Ogórkowa z maślanką

Można rzeczywiście iść tą drogą. Skyr to jogurt wytwarzany ze zsiadłego mleka, który czasem określany jest jako lekka wersja białego sera czy twarogu. A skoro jesteśmy przy serkach – można się czasem spotkać z zabielaniem zupy ogórkowej nawet mascarpone. To ciekawy sposób, którego warto spróbować. Mascarpone to gęsty, jedwabisty produkt, pod wpływem którego zupa stanie się bardzo esencjonalna i sycąca.

Rzadko jednak ciągle spotykamy się z jeszcze jednym produktem mlecznym, którym można zabielić zupę ogórkową. Ten dla odmiany jest lżejszy od innych wymienionych tutaj: jest nim maślanka. Ten sfermentowany produkt uboczny w procesie wyrabiania masła to dość rzadki płyn o charakterystycznej dla sfermentowanych produktów kwasowości. 

Dobrze zabielona ogórkowa.

Maślanka dodaje zupie ogórkowej ciekawego smaku, nie zaburzając balansu z kwasowością ogórków kiszonych. Zupa z tym składnikiem spodoba się fanom bardziej „kiszonej” w smaku ogórkowej. Jeśli mamy do czynienia z delikatniejszymi podniebieniami osób preferujących bardziej słodkie smaki, warto sięgnąć po mascarpone.

Na który z produktów byśmy się jednak nie zdecydowali, należy pamiętać o zahartowaniu go przed dodaniem do zupy. Kilka łyżek gorącej zupy do osobnego naczynia z nabiałowym dodatkiem sprawi, że maślanka, mascarpone, śmietana czy skyr nie zwarzą się po dodaniu do zupy.

Wypróbuj też przepisy na serowe paluszki na bazie majonezu i mizerię z magicznym składnikiem.

ogórkowa w czarnej miseczce
fot. Canva