Smakosze.pl Przepisy Co roku na Wigilię podaję takie gołąbki. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń
canva/ildipapp

Co roku na Wigilię podaję takie gołąbki. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń

11 grudnia 2023

Gołąbki można podać podczas wigilijnej kolacji. Wypełnione bezmięsnym farszem kapuściane paczuszki przygotujecie sprawnie, a zachwycą was równie mocno, co moich bliskich. Co roku pytają, czy i tym razem je przygotuję. Warto spróbować.

Gołąbki postne skradną niejedno serce

Zrobienie gołąbków na Wigilię może się wydawać nietrafionym pomysłem. Danie jednak nie musi zawierać mięsa, by było smaczne. Wersja jarska, zrobiona z produktów, które i tak tradycyjnie trafiają na stół świąteczny — tylko w innych potrawach — jest znakomita.

Sama początkowo byłam sceptyczna, ale zachwyty rodziny utwierdziły mnie w tym, by oprócz barszczu przyrządzać też ten klasyk kuchni polskiej. Co zawijam w kapuściane liście, że gołąbki są postne? Czytajcie dalej, a poznacie odpowiedź.

Farsz do gołąbków postnych jest wyśmienity.jpg
canva/Yuliya Stolyevych's Images
Gessler dostała wspólny program kulinarny z dziećmi. Może przyciągnąć więcej widzów, niż „Kuchenne Rewolucje"

Przepis na wyśmienite gołąbki postne

Idealne na Wigilię danie nie wymaga trudno dostępnych składników. Farsz do postnych gołąbków przygotujemy z kaszy pęczak i suszonych grzybów. Będzie świetnie pasował do lekko orzechowej kapusty włoskiej. Warto się skusić.

Składniki:

  • 1 średnia główki kapusty włoskiej
  • 40 g suszonych borowików
  • 250 g kaszy pęczak
  • 1 duże jajko
  • 2 większe cebule
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 15 g masła klarowanego
  • 10 g mąki pszennej
  • 200 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • natka pietruszki wedle uznania
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Wielu produktów nie trzeba, by zrobić danie wprost idealne do podania podczas wigilijnej kolacji. Wykonanie go nie będzie skomplikowane. Zajrzyjcie do naszej instrukcji i spróbujcie. Zachwyci was od pierwszego kęsa.

Jak zrobić gołąbki na Wigilię? Postna wersja potrawy jest pyszna

Zaczynam od usunięcia głąba z kapusty i obgotowania główki warzywa we wrzątku. W ten sposób z łatwością rozdzielę liście. W tym samym momencie nastawiam suszone borowiki.

Płuczę je i gotuję w osolonym litrze wrzątku przez 20 minut. Odcedzone drobno kroję. 1,5 szklanki wywaru z gotowania oraz łyżkę samych grzybów zachowuję do sporządzenia sosu.

W pozostałej porcji płynu z grzybów gotuję je dalej — teraz już z opłukaną kaszą pęczak. Po 12 minutach zdejmuję garnek z kuchenki i odcedzam, jeśli jeszcze jest w nim płyn.

Cebule siekam i szklę na dobrze rozgrzanym oleju. Wrzucam do kaszy , a następnie całość doprawiam solą oraz pieprzem. Mieszam jeszcze z roztrzepanym jajkiem.

Farszem wypełniam przygotowane wcześniej liście kapusty włoskiej. Gotowe gołąbki postne układam w garnku i zalewam wodą. Gotuję na niewielkim ogniu około 40 minut. W tym czasie sporządzam sos grzybowy.

Szalotki siekam i smażę je na maśle klarowanym, aż zmiękną. Wtedy dodaję mąkę pszenną , a po wymieszaniu wlewam wywar grzybowy. Gotuję przez kwadrans, na koniec zabielając śmietaną i doprawiając pieprzem i ziołami.

Jak podawać gołąbki postne?

Danie wystarczy polać grzybowym sosem. Ponieważ gołąbki zawierają już kaszę, będą wystarczająco sycące nawet bez dodatku pieczywa. Oczywiście zawsze można po nie sięgnąć, jeśli pojawi się ochota.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na gołąbki. Sprawdźcie jak przygotować pyszną wersję z czerwoną soczewicą, pieczarkami i serem feta . Być może skuszą was także gołąbki z ziemniakami i wędzonym boczkiem — będą doskonałe jako świąteczny obiad.

Pyszne gołąbki postne na Wigilię.jpg
canva/arfo
Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy