Smakosze.pl Dieta Co się dzieje z organizmem, gdy jemy borówkę amerykańską? Mało kto ma świadomość
fot. Canva/Piotr Krzeslak

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy borówkę amerykańską? Mało kto ma świadomość

21 lipca 2024
Autor tekstu: Monika Dec

Borówka amerykańska jest obecnie dostępna w niemal każdym sklepie spożywczym. Popularny owoc zaskakuje swoimi właściwościami. Jest źródłem witamin i cennych składników odżywczych. Koniecznie włącz go do swojej diety.

Borówka amerykańska - smaczna i zdrowa

Borówka amerykańska pochodzi z Ameryki Północnej. W Polsce jest uprawiana głównie na plantacjach. Sezon na ten owoc trwa od połowy lipca do września. Od kilku lat cieszy się ogromną popularnością.

Jest źródłem cennych witamin - A, E, K i z grupy B oraz składników odżywczych takich jak: cynk, żelazo, magnez, fosfor, wapń i kwas foliowy . Co się dzieje z naszym organizmem, gdy po nią sięgamy? Mało kto ma świadomość, a szkoda!

borówka amerykańska.jpg
fot. Canva

Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Ten temat budzi sporo emocji

Zalety borówki amerykańskiej

Chociaż borówka amerykańska wydaje się być niepozornym owocem, to jej właściwości robią ogromne wrażenie. Dzięki zawartości błonnika oraz fitoestrogenów regularne spożywanie jej może obniżyć poziom cholesterolu i spowolnić zmiany miażdżycowe w organizmie. Udowodniono również, że owoce pozytywnie wpływają na pamięć i pozwalają dłużej utrzymać sprawność naszego umysłu.

Owoc powinien znaleźć się w diecie każdego emeryta, ponieważ obniża on ciśnienie i spowalnia starzenie się organizmu. A wszystko za sprawą wysokiej zawartości antyoksydantom, które chronią przed stresem oksydacyjnym.

Borówka amerykańska korzystnie wpływa również na narząd wzroku, nerki oraz wątrobę . Jej regularne spożywanie może pozytywnie wpłynąć również na naszą urodę, gdyż zawiera w sobie flawonoidy, które pozytywnie wpływają na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jak wykorzystać ją w kuchni?

Jak wykorzystać w kuchni borówkę amerykańską?

Zazwyczaj jadamy ją na surowo lub jako składnik sałatki owocowej. Borówka amerykańska jest też popularnym dodatkiem do uwielbianych deserów m.in. lodów i gofrów . Wspaniale pasuje także do pierogów (w zastępstwie jagód leśnych), ciast i koktajli. Z powodzeniem zrobimy z niej również przetwory m.in. dżem , chutney oraz sok.

Borówki 3.jpg
fot. Canva
Każda kobieta powinna włączyć ją do swojej diety. Herbatę przygotujesz z polnej rośliny
Zapomnij o czyszczeniu zmywarki octem i sodą. Jest lepszy sposób
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy