Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto piekę w każdy weekend. Głównym składnikiem jest jogurt i borówki
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.07.2024 11:04

To ciasto piekę w każdy weekend. Głównym składnikiem jest jogurt i borówki

ciasto z borówkami
Fot. YouTube/Healthy Desserts by Magda

Pieczenie ciasta nigdy nie było prostsze. Z tym przepisy przygotujesz lekkie i smaczne ciasto jogurtowe z borówkami. Ten letni deser przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Zrób i o jego wyjątkowości przekonaj się sama.

Ciasto lepsze niż inne

Każdy z nas jest łasuchem i wszyscy uwielbiamy desery. Prym wiodą u nas przede wszystkim ciasta, a szczególnie takie, które można przygotować z sezonowych owoców. Jednym z nich jest ciasto jogurtowe z borówkami, które w łatwy sposób przygotujesz z przepisu umieszczonego poniżej. 

Cały proces nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc takie ciasto zdążysz przygotować nawet przed obiadem. W dodatku zrobisz je tylko z kilku składników, o których dowiesz się więcej za chwilę. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Healthy Desserts by Magda na YouTube.

borówki.jpg
Fot. Canva/veeterzy
Strzelczyk wziął cukinię i jajka. W kilka minut zrobił z nich pyszne śniadanie

Jogurt i borówki to podstawa

Jednym z podstawowych składników są borówki, na które akurat trwa sezon. Wybierz się po nie na ryneczek, a będziesz miała pewność, że kupisz te najświeższe i najsmaczniejsze. Jest to ważny produkt, ponieważ to właśnie on nadaje całości soczystości i słodkości. Oprócz nich potrzebny będzie także jogurt grecki oraz kilka innych produktów. Na szczęście nie ma ich zbyt wiele, a przekonasz się o tym, sprawdzając listę umieszczoną poniżej.

Składniki:

  • 150 g borówek
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki miodu

Przepis na ciasto jogurtowe z borówkami

Jogurt przełóż do miski. Dodaj jajka oraz miód. Wymieszaj całość na gładką masę. Borówki dokładnie umyj, osusz i wsyp do miski. Dodaj także skrobię ziemniaczaną i ponownie wymieszaj składniki.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i równomiernie ją rozprowadź. Ciasto piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez około godzinę. Po przestudzeniu krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź, jaki napój jest najzdrowszy oraz poznaj przepis na sernik inny niż tradycyjny

ciasto z borówkami.jpg
Fot. Canva/A_Lein