Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej pikantne, charakterne warzywo. Idealnie podkręca smak
Sałatka jarzynowa to już kultowe danie. Ewa Wachowicz do sałatki dodaje również posiekany por, który dodaje jej pikantności i wyrazu. Sekretem smaku jest także sos przygotowany z majonezu, musztardy i kwaśnej śmietany.
Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej zdradza fanom wiele świetnych przepisów. Jednym z nich jest przepis na wyśmienitą sałatkę jarzynową. Sałatka nie jest tak delikatna jak tradycyjne danie. Ma wyraźny smak, jest charakterna i lekko pikantna.
Sekretem wspaniałego smaku sałatki jest gotowanie warzyw w skórkach, dzięki czemu smakują fenomenalnie. Słodkie warzywa korzeniowe i delikatne jajka przełamane są pikantnym porem, jabłkiem i ogórkami kiszonymi.
Sałatka jarzynowa będzie miała wyraźny smak, kiedy doprawimy ją nie tylko majonezem, a dodamy jeszcze musztardę i kwaśną śmietanę. Sałatkę przechowujmy w lodówce. Jeśli ją doprawimy, musimy zjeść ją w ciągu dwóch dni. Sałatka bez majonezu i śmietany będzie świeża dzień dłużej.
Tradycyjna sałatka jarzynowa z porem, takiej sałatki jeszcze nie jadłeś
Składniki:
-
3 ziemniaki
-
biała część pora
-
4 marchewki
-
2 korzenie pietruszki
-
kawałek selera
-
jabłko
-
5 ogórków kiszonych
-
5 jajek
-
puszka groszku konserwowego
-
5 łyżeczek majonezu
-
4 łyżeczki musztardy
-
łyżka śmietany 18%
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić sałatkę jarzynową z porem według przepisu Ewy Wachowicz?
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler włóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól i gotuj do miękkości. Jajka ugotuj osobno na twardo, posiekaj por, pokrój ogórki, obierz jabłko, odsącz groszek z zalewy.
Wszystkie ugotowane warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj również por, jabłko i groszek, dokładnie wymieszaj. Majonez wymieszaj z musztardą i śmietaną, dodaj do sałatki i dopraw ją solą i pieprzem i od razu podaj, smacznego.
Wachowicz zdradziła również przepis na wyśmienite leczo i aromatyczną zupę ogórkową , dania są idealne na jesienny obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Okrasa dodaje do mielonych składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Wychodzą perfekcyjne
-
Zupa zarzutka jak za dawnych lat. Wygrywa nawet z kapuśniakiem
-
Jakubiak do placków ziemniaczanych zawsze dodaj ekstra składnik. Nie jest oczywisty
Źródło: ewawachowicz