Smakosze.pl
zupa zarzutka

Canva / Totajla

Zupa zarzutka jak za dawnych lat. Wygrywa nawet z kapuśniakiem

16 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Zupa zarzutka jest krewną bardziej popularnego kapuśniaku. Podobnie jak kapuśniak, przyrządza się ją z dodatkiem kiszonej kapusty. Ze względu jednak na uprzednie jej podsmażenie, zarzutka charakteryzuje się wyjątkowo bogatym aromatem.

Zupę zarzutkę od kapuśniaku odróżnia sposób przygotowania kapusty. Do zarzutki bowiem warzywo jest podsmażane na rumiany kolor na tłuszczu pozostałym po smażeniu cebuli i boczku. Ten niezwykły smak, znany dobrze naszym babciom, możesz odtworzyć w swojej kuchni już dziś.

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Nie zapomnij o 1 kluczowej czynności

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Nie zapomnij o 1 kluczowej czynności

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyjątkową zupę zarzutkę

Składniki:

  • 1/2 kg kapusty kiszonej

  • 1/2 kg kości schabowej

  • 100 g boczku wędzonego surowego

  • 2 listki laurowe

  • kilka kulek ziela angielskiego

  • 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu

  • 5-6 ziemniaków

  • 1 duża marchewka

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 łyżka masła

  • 3 łyżki maki pszennej

  • sól do smaku

Aromatyczna zupa zarzutka krok po kroku

Przygotuj wywar na zupę zarzutkę. Opłukaną kość schabową zalej w dużym garnku 2 litrami zimnej wody. Gotuj do momentu, aż mięso na kości będzie miękkie. Wyjmij kość z wywaru i odstaw na bok.

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Do garnka z wywarem dodaj przyprawy: pieprz, sól oraz ziele angielskie. Następnie dołóż ziemniaki. Gotuj, aż warzywa zmiękną.

Surowy boczek pokrój w kostkę, cebulę obierz z łupiny i pokrój w półplasterki. Na patelni podsmaż na rumiano boczek, następnie dodaj cebulę. Po zrumienieniu obu składników, Po zrumienieniu obu składników przełóż zawartość patelni do gotującej się zupy zarzutki.

Marchewkę z pietruszką obierz, umyj i zetrzyj do zupy na tarce o grubych oczkach. Kapustę kiszoną posiekaj i podsmaż dokładnie na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku z cebulą. Dzięki temu zupa zarzutka zyska swój niezwykły aromat. Kapustę dodaj do garnka.

Na patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki pszennej. Do zasmażki dodaj chochelkę zupy zarzutki i wymieszaj oba składniki, po czym wlej całość do gotującego się wywaru. Do garnka dołóż też mięso obrane z kości schabowej.

Zupę zarzutkę gotuj jeszcze przez 30-40 minut na wolnym ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj. Dopraw solą i w razie potrzeby także pieprzem.

Wypróbuj ten przepis na pyszną zupę ogórkową. Z niecodziennych zup gorąco rekomendujemy niezwykłą jabłczankę.

Canva / Ockra

Canva / Ockra

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jabłko i cebulka. Lewandowska podaje śledzie z zupełnie innymi dodatkami

Czytaj więcej >