Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jakubiak do placków ziemniaczanych zawsze dodaj ekstra składnik. Nie jest oczywisty
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.09.2022 17:10

Jakubiak do placków ziemniaczanych zawsze dodaj ekstra składnik. Nie jest oczywisty

Jakubiak do placków ziemniaczanych zawsze dodaj ekstra składnik. Nie jest oczywisty
TRICOLORS/East News, canva/voltan1

Placki ziemniaczane według przepisu Tomasza Jakubiaka zachwycają puszystością i delikatnością. Jakubiak do placków dodaje kwaśną śmietanę, dodaje również pianę ubitą z białek, przez co całe danie smakuje rewelacyjnie.

Placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany i piany z białek to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kwaśna śmietana sprawi, że placki będą bardzo delikatne, natomiast piana z białek doda daniu puszystości. Placki z zewnątrz będą chrupiące i złociste.

Placki ziemniaczane Jakubiak podaje z gulaszem mięsnym. Placki możemy również podać z sosem grzybowym, pieczarkowym lub kurkowym. Możemy podać je z kwaśną śmietaną, posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Każdy sposób podania placków jest wyśmienity.

Do placków wykorzystajmy ziemniaki mączne. Z odmian wodnistych nie zrobimy dobrych placków, ponieważ masa nie będzie spójna i rozwarstwi się podczas smażenia. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

Nigdy nie dolewajmy oleju, kiedy placki są jeszcze na patelni. Zimny olej jest błyskawicznie wchłaniany przez ziemniaki, przez co placki będą tłuste, ciężkie i stracą smak. Placki smażymy po kilka minut na złoty kolor.

Placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany według Tomasza Jakubiaka

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • cebula

  • 3 łyżki mąki

  • 3 jajka

  • łyżka śmietany

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane? Jakubiak ma na nie niezwykły patent

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odstaw, żeby puściły sok. Białka oddziel od żółtek, cebulę zetrzyj na tarce. Z ziemniaków odlej wodę, następnie dodaj do nich sól, pieprz, mąkę śmietanę, żółtka, cebulę i dokładnie wymieszaj.

Z białek ubij pianę i dodaj ją do masy, delikatnie wymieszaj łyżką, następnie wykładaj łyżką na rozgrzany olej i smaż po kilka minut na stronę na złoty kolor. Placki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami.

Z ziemniaków przygotujesz również rewelacyjne kulki ziemniaczane, czyli pyszną przekąskę dla całej rodziny. Z ugotowanych ziemniaków zrobisz także rewelacyjne kotlety przepisu siostry Anastazji.

Placki ziemniaczane
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: canalpluskuchnia