Co zrobić, aby świeżo złowiona ryba była pyszna? Zdradzamy ulubiony przepis każdego żeglarza
Świeżo złowioną rybę przygotujesz w bardzo prosty sposób. Będzie soczysta, aromatyczna i pełna smaku. Ryba jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad podczas wspólnych wakacji. Poznaj przepis na pyszną, świeżo złowioną rybę, nikt jej się nie oprze.
Powoli zaczyna się sezon wakacyjny, jeśli wybierasz się na urlop nad Bałtyk lub na Mazury, koniecznie przygotuj na miejscu rybę w aromatycznej marynacie i delikatnej panierce z mąki. Świeżo złowiona ryba to smak wakacji.
Jeśli nie lubisz wędkować, na miejscu na pewno bez problemu kupisz świeżą, wypatroszoną już rybę. Wystarczy wybrać się na spacer do portu lub podpytać okolicznych mieszkańców, w którym miejscu dostaniemy najlepsze ryby.
Świeża ryba marynowana w czosnku, soku z cytryny, imbirze i natce pietruszki jest przepyszna. Jest również bardzo aromatyczna, a im dłużej będzie leżakować z dodatkiem przypraw, tym będzie bardziej wyraźna.
Do smażenia ryby wykorzystaj masło klarowane. Kawałki wypatroszonej ryby możesz smażyć ze skórą, która o wiele szybciej zejdzie zaraz po usmażeniu. Rybę przed samym smażeniem oprósz solą i obtocz w mące- tak przygotowana zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Składniki:
-
świeża ryba
-
sól
-
masło klarowane do smażenia
-
mąka do obtoczenia
Składniki na marynatę:
-
sok z połowy cytryny
-
kilka ząbków czosnku
-
mały kawałek korzenia imbiru
-
natka pietruszki
Jak przygotować i usmażyć świeżą rybę?
Świeżą rybę obierz dokładnie z łusek, odetnij głowę i wypatrosz. Gotowe filety opłucz dokładnie w zimnej wodzie i osusz.
Rybę przełóż na większy talerz. Obierz kilka ząbków czosnku i przeciśnij przez praskę, zetrzyj na tarce imbir. Każdy filet skrop sokiem z cytryny i natrzyj czosnkiem i imbirem. Na górę poukładaj po kilka gałązek natki pietruszki.
Talerz z rybą przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie z ryby zdejmij przyprawy i każdy filet oprósz solą, następnie obtocz w mące.
Filety smaż na maśle klarowanym na rumiany kolor. Nie smaż ryby dłużej niż 10 minut, ponieważ będzie sucha i straci smak. Rybę po usmażeniu podaj z surówką z kapusty kiszonej , warzywami gotowanymi na parze, ziemniakami pieczonymi lub innymi dodatkami, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sezonowa zupa z bobu i młodych ziemniaków. Kunsztu nadaje jej wyjątkowy ser
-
Delikatne i soczyste pulpety na parze. Lekka i smaczna wersja klasyki
-
Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
Źródło: mazuria.com