Smakosze.pl Przepisy Co zrobić z obierkami po ziemniakach? Nie wyrzucaj ich, powstanie z nich najlepszy przysmak
canva/icetocker

Co zrobić z obierkami po ziemniakach? Nie wyrzucaj ich, powstanie z nich najlepszy przysmak

20 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nigdy nie wyrzucaj obierków po ziemniakach. Zrobisz z nich pyszną, lekką i zdrową przekąskę dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku chipsy z obierków po młodych ziemniakach, doprawione papryką mieloną i innymi przyprawami będą hitem na Twoim stole.

Ziemniaki są bardzo uniwersalnym warzywem, z którego możemy przygotować wiele wyśmienitych potraw. Nie doceniamy jednak obierków, które zwykle lądują w koszu. Z obierek po ziemniakach niektórzy robią naturalny nawóz, możemy je również wykorzystać w naszej kuchni.

Chipsy z obierków po ziemniakach są chrupiące, dobrze wypieczone i smaczne. Są również zdrowe i lekkie, ponieważ pieczone są w piekarniku, a nie na głębokim oleju. Domowe chipsy pozbawione są sztucznych składników i chemii, a smakują lepiej od gotowego produktu.

Kolejnym plusem chipsów z obierków po ziemniakach jest proste przygotowanie i krótki czas pieczenia- chipsy będą gotowe po około 10- 15 minutach , a naszykujesz je w dosłownie chwilę. Obierki obsyp ulubionymi przyprawami i upiecz. Dodatkowo oszczędza się dzięki nim pieniądze, ponieważ nie trzeba więcej kupować drogich chipsów - zamiast tego zrobisz je praktycznie za darmo we własnej kuchni.

Chipsy z obierków po ziemniakach, idealne na przekąskę

Składniki:

  • obierki z 4 dużych, młodych ziemniaków

  • łyżeczka soli

  • pieprz

  • słodka papryka mielona

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić chipsy z obierków po ziemniakach? Będą gotowe w 20 minut

Nastaw piekarnik na 220 stopni C, obierki przełóż do miski, wlej oliwę, dodaj sól, pieprz, paprykę i dokładnie wymieszaj. Obierki przełóż na blachę z papierem do pieczenia, piecz około 10- 15 minut.

Chipsy możesz doprawić również czosnkiem granulowanym, ulubionymi ziołami suszonymi, natką pietruszki. Chipsy z obierków po ziemniakach podaj z sosem, np. z tzatziki , czosnkowym , pomidorowym, smacznego.

Papryka mielona do chipsów z obierków po ziemniakach
canva/invizbk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przygodaznatura.edu.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy