Ekspresowy chłodnik bez gotowania. Idealny na upalne dni
Chłodnik litewski bez gotowania to doskonały pomysł na obiad w upalne dni. Zupa z warzyw sezonowych i kefiru chłodzi i syci, jest również niesamowicie świeża i smaczna. Chłodnik litewski bez gotowania przygotujesz błyskawicznie.
Chłodnik litewski jest pyszną zupą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Najpierw gotujemy wywar warzywny, później musimy go mocno schłodzić, dodać resztę składników i zalać maślanką lub kefirem. Chłodnik litewski bez gotowania będzie równie smaczny, a jego przygotowanie trwa dosłownie kilka minut.
W chłodniku litewskim bez gotowania nie może oczywiście zabraknąć młodych buraków, botwinki, ogórków, rzodkiewek i koperku. Warzywa zalane kefirem i doprawione solą, pieprzem i sokiem z cytryny smakują obłędnie.
Chłodnik litewski bez gotowania możesz podać bez żadnych dodatków, możesz dodatkowo oprószyć go posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, podać z jajkami ugotowanymi na twardo, kleksem śmietany 18%. Każdy dodatek będzie pasował doskonale do zupy z warzyw sezonowych na zimno.
Przepis na ekspresowy chłodnik bez gotowania, będzie gotowy w kilka chwil
Składniki:
2 pęczki botwinki z burakami
4 ogórki gruntowe
pęczek rzodkiewek
1 l kefiru
sok z połowy cytryny
pęczek koperku
sól, pieprz
jajka na twardo do podania
kwaśna śmietana do podania
Jak zrobić chłodnik bez gotowania? Jest idealny na upały
Botwinkę posiekaj, buraki umyj i zetrzyj na tarce, zetrzyj również rzodkiewki i obrane ogórki gruntowe. Przygotowane składniki przełóż do garnka, wlej kefir, dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.
Chłodnik dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podaj z jajkiem ugotowanym na twardo i kleksem kwaśnej śmietany, smacznego.
Chłodnik jest idealną zupą w upalne dni, przygotuj również chłodnik bułgarski z ogórkami i orzechami włoskimi. Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienny obiad- tu poznasz pyszny chłodnik z arbuza i pomidorów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomysł na tani obiad - zapiekanka z tłuczonymi ziemniakami i mięsem mielonym
Jak uratować mętny rosół? Zdradzamy patent najlepszych kucharzy
Źródło: takemycake.eu