Co zrobić ze skórką z cytryny? Kilka praktycznych zastosowań
Co można zrobić ze skórką z cytryny? Ma co najmniej kilka praktycznych zastosowań, dzięki którym zaoszczędzisz sporo pieniędzy. Dlatego nigdy jej nie wyrzucaj, tylko skorzystaj z jej dobroczynnego działania. Doceń jej orzeźwiający aromat, działanie antybakteryjnie i wiele innych zalet.
Skórkę z cytryny wsypujemy do deserów i ciast, by dodać im aromatu. Niektórzy wzbogacają nią sałatki, surówki i sosy do makaronu. Warto też dodać ją do naparu czy nalewki.
Jednak zdarza się, że aromatyczna skórka pozostaje nam po wyciśnięciu soku z cytryny. I nie wiedząc, co z nią zrobić, zwyczajnie wyrzucamy ją do śmieci. I tu popełniamy duży błąd, bo można ją wykorzystać w kuchni czy kosmetyce.
Co zrobić ze skórką z cytryny?
Możesz ją użyć na przykład do czyszczenia zlewu lub umywalki. Zwilż zlew wodą, posyp sodą oczyszczoną i nacieraj go wyciśniętą cytryną. W ten sposób łatwo usuniesz osad i kamień, a także wybielisz umywalkę, zlew czy wannę. Skórką z cytryny możesz też wyczyścić kuchenkę mikrofalową. Włóż ją do kuchenki i nastaw podgrzewanie na 15 sekund. Potem przetrzyj skórką wnętrze mikrofalówki lub płytę kuchenki. Na koniec wytrzyj mokrą, a potem suchą ściereczką.
Skórki z cytryny sprawdzą się też jako naturalny odkamieniacz np. dzbanka na herbatę czy termosu. A to dlatego, że kwas cytrynowy skutecznie rozpuszcza osady z twardej wody, a także z herbaty i kawy. W tym celu do dzbanka wlej trochę zimnej wody, włóż skórki z cytryny, dodaj kilka łyżek soli i szklankę lodu. Całość mieszaj, aż plamy znikną. Ewentualnie możesz zostawić naczynie z miksturą na kilka godzin, a potem dokładnie je wypłukać.
Ponieważ kwas cytrynowy pomaga usuwać plamy, zacieki i tłuste plamy, skórki z cytryny możesz wykorzystać do nabłyszczania naczyń. W tym celu wrzuć je do zmywarki, a umyte sztućce i naczynia będą lśniły jak nigdy.
Na bazie skórek z cytryny i octu możesz przygotować uniwersalny środek do czyszczenia np. blatów kuchennych czy lodówki. Skórki umieść w słoju, zalej octem i pozostaw całość na tydzień, by składniki dobrze się przegryzły.
Skórką z cytryny doskonale odświeżysz także deskę do krojenia. Posyp deskę solą i wcieraj ją wyciśniętą cytryną. Potem spłucz i wytrzyj. Deska uwolni się do plam, obcych zapachów i bakterii.
Na ładny zapach
Skórką z cytryny możesz aromatyzować np. pieprz. Zamiast kupić gotowy pieprz cytrynowy, przygotuj go samodzielnie. Skórki dokładnie wysusz, zmiel w młynku, wymieszaj z grubo zmielonym pieprzem.
Skórką z cytryny możesz też przetrzeć dłonie, którymi właśnie kroiłaś cebulę lub czosnek. Pomoże ona zneutralizować nieprzyjemny, intensywny zapach.
Jeśli natomiast dokucza ci zapach dochodzący ze śmietnika, skórki również przyjdą ci z pomocą. Wrzuć je tylko do pojemnika i postaw obok śmietnika. Doskonale zneutralizują brzydką woń.
Po więcej porad zapraszamy do naszego serwisu. Sprawdź, jak wykorzystać skorupki po jajkach , a także, co zrobić z łuskami po cebuli .
Źródło zdjęcia: canva/vinicef
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kobieta.onet, poradnikzdrowie