Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe miało kolor słońca? Pomoże trick babć

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe miało kolor słońca? Pomoże trick babć

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe miało kolor słońca?
canva/cartela

Smakowite ciasto drożdżowe jest jednym z prostszych wypieków, które sprawnie przygotujecie. Jeśli do masy dodacie utarte z odrobiną soli żółtka, deser uzyska piękny złocisty kolor. Babciny patent nie ma sobie równych. Koniecznie go wypróbujcie.

Ciasto drożdżowe będzie delikatne i smaczne, jeśli zadbamy o kilka istotnych kwestii. Równie ważne co dodatek żółtek jest rozgrzanie składników. Dzięki temu wypiek będzie bardziej wyrośnięty, a jego przygotowanie łatwiejsze.

Przepis na złociste ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki

  • 400 ml mleka

  • 80 g drożdży

  • 200 g masła

  • 200 g cukru

  • 4 jaja + 1 do posmarowania

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • pół łyżeczki soli

Składniki na kruszonkę:

  • 40 g cukru

  • 40 g masła

  • 80 g mąki

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy wprost do miski. Mieszamy je z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy masę do wyrośnięcia. Do osobnego naczynia przesiewamy połowę mąki, a następnie łączymy ją z rozczynem drożdżowym.

Masło klarujemy na patelni, a żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je z odrobiną soli, a następnie dodajemy pozostały cukier. Białka ubijamy na sztywną pianę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Do mąki i rozczynu dodajemy utarte żółtka, cukier waniliowy, wystudzone masło bez piany oraz połowę porcji mąki. Wyrabiamy ciasto, a gdy zacznie odchodzić od ręki, łączymy je z pianą z białek. Mieszamy i wykładamy masę do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.

Ze składników na kruszonkę przyrządzamy drobną posypkę, delikatnie rozcierając je palcami. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy przyrządzoną kruszonką. Pieczemy około godziny.

Po więcej przepisów na smakowite wypieki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy niezawodny patent na babciną szarlotkę na smalcu. Ten natomiast pomoże wam przygotować puszysty sernik z dodatkiem ziemniaków.

Wyśmienite drożdżowe z owocami
Wyśmienite drożdżowe z owocami

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, stylzycia.radiozet

Zapraszamy na nasz Instagram