Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe miało kolor słońca? Pomoże trick babć
Smakowite ciasto drożdżowe jest jednym z prostszych wypieków, które sprawnie przygotujecie. Jeśli do masy dodacie utarte z odrobiną soli żółtka, deser uzyska piękny złocisty kolor. Babciny patent nie ma sobie równych. Koniecznie go wypróbujcie.
Ciasto drożdżowe będzie delikatne i smaczne, jeśli zadbamy o kilka istotnych kwestii. Równie ważne co dodatek żółtek jest rozgrzanie składników. Dzięki temu wypiek będzie bardziej wyrośnięty, a jego przygotowanie łatwiejsze.
Przepis na złociste ciasto drożdżowe
Składniki na ciasto:
1 kg mąki
400 ml mleka
80 g drożdży
200 g masła
200 g cukru
4 jaja + 1 do posmarowania
1 opakowanie cukru wanilinowego
pół łyżeczki soli
Składniki na kruszonkę:
40 g cukru
40 g masła
80 g mąki
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy wprost do miski. Mieszamy je z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy masę do wyrośnięcia. Do osobnego naczynia przesiewamy połowę mąki, a następnie łączymy ją z rozczynem drożdżowym.
Masło klarujemy na patelni, a żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je z odrobiną soli, a następnie dodajemy pozostały cukier. Białka ubijamy na sztywną pianę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Do mąki i rozczynu dodajemy utarte żółtka, cukier waniliowy, wystudzone masło bez piany oraz połowę porcji mąki. Wyrabiamy ciasto, a gdy zacznie odchodzić od ręki, łączymy je z pianą z białek. Mieszamy i wykładamy masę do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Ze składników na kruszonkę przyrządzamy drobną posypkę, delikatnie rozcierając je palcami. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy przyrządzoną kruszonką. Pieczemy około godziny.
Po więcej przepisów na smakowite wypieki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy niezawodny patent na babciną szarlotkę na smalcu. Ten natomiast pomoże wam przygotować puszysty sernik z dodatkiem ziemniaków.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie. Prosty pomysł na pyszny obiad
Sprawdzone patenty gospodyń na miękkie mięso w gulaszu. Zawsze wychodzi boskie
Biała kiełbasa według Magdy Gessler. Słodki dodatek nadaje jej ciekawego smaku
Źródło: newsy.gotujmy, stylzycia.radiozet