Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić pulchny sernik?
Adam Moskal
Adam Moskal 30.12.2021 01:00

Jak zrobić pulchny sernik?

Sernik
canva/Nungning20, Getty Images

Aby uznać, że sernik faktycznie wyszedł po upieczeniu udany, musi być odpowiednio puszysty - opadnięte ciasto nie robi tak dużego efektu. Aby móc przyrządzać zawsze idealny sernik, do ciasta należy dodać odrobinę gładkiego ziemniaczanego puree. Według Roberta Makłowicza ziemniaki zatrzymują wilgoć w cieście, a także nadają mu ogromnej puszystości.

Sernik jest klasykiem wśród ciast. Istnieje wiele wariantów sernika, z czego w Polsce zdecydowanie najpopularniejszym jest ciężki sernik na bazie twarogu. Amerykanie z kolei zajadają się ciastem sporządzanym z serka Philadelphia, który pozwala uzyskać lżejszą fakturę.

Jak zdradził Robert Makłowicz, do sernika warto dodać ziemniaki. Z pozoru decyzja ta może wydawać się niecodzienna, jednak trik krytyka kulinarnego faktycznie działa. - Ziemniaki sprawiają, że rzecz, do której są dodane, zachowuje wilgoć. Więc to będzie wilgotny, puszysty sernik. Ziemniaki dodaje się również dość często do chleba. Właśnie po ty, by dłużej był wilgotny - tłumaczy Makłowicz.

Przepis na pulchny sernik

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego

  • 300 g cukru pudru

  • 50 g ugniecionych ziemniaków

  • 2 łyżki mąki

  • 8 żółtek

  • 4 białka

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1 cytryna

  • sól

Zacznij od przesiania mąki do miski wraz z cukrem pudrem i dodania do niej odrobiny soli. Zamieszaj, a następnie wrzuć do miski ser, ziemniaki oraz żółtka. Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Białka ubij na sztywną pianę.

Do białek dodaj skórkę z cytryny oraz wanilię. Połącz ciasto z białkami na tyle delikatnie, żeby nie wybić z masy zbyt wiele powietrza. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 50 minut. Pozostaw sernik w piekarniku do chwili, aż całkowicie ostygnie. W tym czasie drzwiczki powinny być nieco uchylone. Przed podaniem oprósz sernik cukrem pudrem. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszne ciasto bez pieczenia Leniwiec na bazie biszkoptów. Ten tekst wyjawia prosty przepis na boskie Tiramisu - idealny deser na Sylwestra.

Sernik

Źródło zdjęcia: canva/ponce_photography, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram