Smakosze.pl
Ciasto na krokiety

canva/iko636

Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało?

14 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Któż nie lubi krokietów? Smakują doskonale zarówno podane w barszczu, jak i samodzielnie. Niejeden smakosz je pokocha, jeśli tylko nie będą pękały. Podpowiadamy jak dobrze przygotować ciasto i uniknąć problemów.

Większość z nas, robiąc krokiety, natrafia na to samo wyzwanie — placki podczas zwijania pękają. Prezentujemy wam recepturę, dzięki, której pożegnacie ten przykry problem raz na zawsze.

Przepis na idealne ciasto na krokiety

Składniki na 12 krokietów:

  • 250 ml litra mleka

  • 250 ml litra gorącej wody

  • 350 g mąki

  • 30 ml oleju

  • 2 jaja

Przygotowanie:

Do miski lub innego wysokiego naczynia wlewamy mleko, a następnie wbijamy jaja. Delikatnie ubijamy przy pomocy miksera. Wlewamy wodę i kontynuujemy proces, aż uzyskamy jednolitą masę.

kotlet schabowy

Kruche i delikatne kotlety schabowe marynowane w jogurcie

CZYTAJ DALEJ

Dodajemy olej oraz mąkę i ponownie miksujemy, na początku ostrożnie by nie wzniecać pyłu. Gdy będzie gładka i jednolita, możemy przejść do smażenia.

Naleśniki przygotowujemy, wlewając po chochli masy na patelnię. Najlepiej sprawdzi się ta dedykowana smażeniu naleśników. Możemy też użyć innej. Ważne jest jednak, by nie miała ona wysokich ścianek — utrudnią zdjęcie gotowego ciasta.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gotowe ciasto krokietowe nadziewamy ulubionym farszem i panierujemy. Smażymy na złoto na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającym dnem lub na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.

Polecamy nasze farsze do krokietów. Tu znajdziecie pomysł na bezmięsne krokiety z soczewicą. W tym artykule natomiast prezentujemy recepturę na farsz z kapustą.

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Przygotowanie ciasta

Przygotowanie ciasta

Źródło zdjęcia: canva/quintanilla

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY DLA MIĘSOŻERCÓW. NA WSZYSTKIE PYTANIA MOGĄ POPRAWNIE ODPOWIEDZIEĆ JEDYNIE PRAWDZIWI SPECJALIŚCI

Pytanie 1 z 10

Najchudszy rodzaj mięsa pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: pomyslowakuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ciasto z jagodami i budyniem - pyszny deser do kawy

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały patent Strzelczyka na śledzie w oleju

Czytaj więcej >
kotlety mielone z piekarnika

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z piekarnika - pokocha je cała rodzina

Czytaj więcej >
Zupa ogórkowa

Przepisy

Prosty patent Kuronia na pyszną zupę ogórkową

Czytaj więcej >
Gołąbki wg. Magdy Gessler

Przepisy

Obłędne gołąbki z ziemniakami wg. Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Jajecznica na boczku - idealny początek dnia

Czytaj więcej >