Co zrobić, żeby fasolka szparagowa nie wyszła łykowata? Przygotuj nożyk i gorącą wodę
Fasolka szparagowa jest sycąca i zdrowa. W nieco bardziej wyrośniętych czy starszych okazach możemy jednak trafić na utrudniające przyjemne jedzenie łyko. Na szczęście istnieje prosty sposób na pozbycie się problemu. Z naszą instrukcją obejmującą wykorzystanie wrzątku i nożyka unikniecie rozczarowań.
Łyko w fasolce szparagowej
Młoda fasolka szparagowa jest niezwykle delikatna. Niestety większe sztuki lub nieco starsze porcje mają w sobie często łyko, czyli twarde nitki , które trudno rozgryźć. Takie fragmenty są też trudniejsze do strawienia, wiec warto się ich pozbyć.
Na szczęście żmudne wycinanie nie będzie konieczne. Jeśli bowiem umyte warzywo zalejemy wrzątkiem i pozostawiamy na chwilę, przy odcinaniu końcówek z łatwością usuniemy też niepożądane „niteczki”.
Jak gotować fasolkę szparagową?
Czas przyrządzania warzywa będzie zależny od metody obróbki i „starości” kupionych przez nas sztuk. Młoda fasolka szparagowa będzie miękka szybciej niż stara, a żółta dojdzie wcześniej niż zielona. Gotowanie na parze także zajmie więcej czasu.
Warto zadbać o to, by nie rozgotować strączków, gdyż pozbawi je to smaku. Żółtą fasolkę przyrządzimy nawet w 5 minut, zieloną w 8. W końcówce sezonu fasolkę szparagową gotujemy zawsze nieco dłużej — od 10-12 minut w przypadku strączków w kolorze żółtym do nawet 18 w przypadku zielonych okazów.
Jak podać fasolkę szparagową?
Obfitujące w białko i błonnik warzywo z powodzeniem można podjadać solo. Wiele osób dodaje podsmażoną na maśle bułkę tartą, co niestety nie jest zbyt zdrowe. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie skropienie strączka oliwą z oliwek i dodanie ziół lub ostrej papryczki. Fasolka szparagowa doskonale smakuje też w sałatce z dodatkiem świeżych malin.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone patenty na fasolkę szparagową. Spróbujcie jej koniecznie w odsłonie z dodatkiem płatków owsianych . Latem warto też zadbać o zapasy na zimę. Z tym przepisem z łatwością zamkniecie przyjemny smak fasolki szparagowej w słoiku.