Siostra Anastazja ma przepis na obiad na lato w 15 minut. Nasze babcie go kochały
Prażuchy są nie lada rarytasem, który bez trudu przygotujecie w domu. Wystarczą ziemniaki i kilka podstawowych składników, by uzyskać znakomity letni obiad. Z przepisem siostry Anastazji na pewno się uda.
Przepis na znakomite prażuchy
Kuchnia polska nie ma tajemnic przed siostrą Anastazją. Prażuchy w jej wykonaniu są delikatne pełne smaku i nad wyraz sycące. Jeśli macie ochotę na obiad w 15 minut, powinniście przetestować tę recepturę.
Składniki:
- 500 g ziemniaków bez skórki
- 1 średnia cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 40 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1 duże jajo
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować prażuchy? Przepis jest niesamowicie prosty
Zaczynamy od pokrojenia boczku w dość drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy składniki na niewielkiej ilości oleju, aż cebulka zmięknie, a boczek się zarumieni. Umyte i obrane ziemniaki gotujemy z niezbyt dużej ilości wody.
Odlewamy nadmiar wody, odrobinę płynu zachowując. Do bulw w garnku wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Kontynuujemy gotowanie pod przykryciem do 5 minut.
Zawartość naczynia rozgniatamy tłuczkiem i wbijamy jajo. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Łyżką zanurzoną w cebulce i boczku — dobrze natłuszczoną — formujemy owalne kluski i układamy na talerzu.
Jak podać prażuchy?
Ułożone na talerzu ziemniaczane kluski warto okrasić dodatkową porcją cebulki i boczku. Można też pokusić o dodatek kwaśnej śmietany czy aromatycznego koperku lub natki pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakołyki z udziałem ziemniaków. Młode, drobne warzywo świetnie pasuje do zupy z botwinki. Możecie też podać je razem z fasolką szparagową i jajem sadzonym.
Źródło: ladymami