Co zrobić, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania?
Pierogi dla niewprawionego kucharza mogą wydawać się tajemnicze - jak przygotować ciasto, aby jego konsystencja była idealna i nie rozpadało się podczas gotowania? Babcia korzysta z jednego składnika, którego dodatek znacznie usprawnia ciasto.
Główną zaletą tego dania jest ogromna uniwersalność. Można przygotować je zarówno na słodko, robiąc farsz z owoców czy słodkiego białego sera, a także na słono, decydując się na wypełnienie mięsne, grzybowe czy z kapustą i grzybami. Każdy może dostosować je pod swoje preferencje.
Pierogi nigdy więcej się nie rozpadną
Sekretnym dodatkiem jest mąka ziemniaczana, która pozwala nie tylko zwiększyć elastyczność, a co za tym wytrzymałość ciasta . Jej obecność sprawia, że końcowy produkt jest puszysty i delikatny, a jego smak okazuje się być o wiele lepszy, niż bez jej obecności.
Podczas początkowego etapu, czyli mieszania składników do ciasto, warto odstawić je na bok po wstępnym połączeniu. Tak odstała masa jest znacznie lepiej nawilżona i łatwiej z nią pracować - ciasto nie będzie się przyklejać zarówno do rąk, jak i stolnicy.
Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy efekty picia cytrynowego napoju zaraz po przebudzeniu. W tym tekście wskazujemy która sieć sklepów jest najtańsza w Polsce.
Źródło: niolox, Getty Images
Przepis na proste ciasto do pierogów babci Zosi
Składniki:
-
0,5 kg przesianej mąki tortowej
-
3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki oleju
-
125 ml ciepłej wody
-
200 ml ciepłego mleka
-
szczypta soli
Zacznij od dokładnego przesianiu obu rodzajów mąki. W innym wypadku w cieście mogą być grudki, które zniszczą smak i mogą spowodować rozpadanie się ciasta. Przesyp mąki do dużej miski i zrób w niej wgłębienie. Wlej do niej olej i zacznij powoli mieszać.
W garnku podgrzej mleko i wodę, a następnie dodaj je do mąki. Na początku mieszaj masę drewnianą łyżką, a gdy ciasto stanie się sztywne, użyj dłoni. Zagniecione ciasto odstaw w obsypanej mąką misce na 1 godzinę. Po tym czasie zagnieć je jeszcze raz.
Wyjmij ciasto na stolnicę i rozwałkuj je na cienki placek. Szklanką wycinaj kółka, nakładaj na nie porcje ulubionego farszu i zlepiaj krańce. Pierogi gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia. Smacznego. Poniżej prezentujemy film, w którym pokazane są różne sposoby na lepienie pierogów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wielkiezarcie.com; zajadam.pl/